Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Komissio haluaa yhä jäädyttää Unkarille kaavaillut rahat – miljardit EU-eurot uhkaavat nyt todella valua maan sormien läpi

EU-komissio haluaa yhä edetä Unkarille kaavailtujen EU-rahojen jäädyttämiseksi. Syynä tähän on se, että komission mielestä Unkari ei ole riittävällä tavalla korjannut oikeusvaltionsa puutteita.

Käytännössä komission keskiviikkoinen näkemys tarkoittaa, että miljardit Unkarille kaavaillut EU-eurot uhkaavat nyt toden totta valua maan sormien läpi.

Komission mielestä on riski, että EU:n maksamaa rahaa käytettäisiin Unkarissa väärin.

– Unkari ei ole valitettavasti toimeenpannut korjaavia toimia niin, että voisimme sanoa riskien poistuneen, budjettikomissaari Johannes Hahn sanoi asiaa koskevassa tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

Asia etenee seuraavaksi jäsenmaiden ministereistä koostuvan neuvoston päätettäväksi. Tuon päätöksen odotetaan tulevan myöhäisimmilläänkin ennen joulukuun 19. päivää, joten Unkarin kannalta riski rahojen menetyksestä on nyt todellinen.

Sarvamaa: Monet eivät uskoneet

Komission syynissä ovat olleet toimet, joilla Unkarin pitäisi muun muassa vahvistaa maansa oikeuslaitoksen riippumattomuutta ja korruption torjuntaa.

Komission arvion jälkeen Unkaria uhkaa ensiksikin 7,5 miljardin euron varojen jäädyttäminen koheesiorahastosta. Koheesiorahasto on tarkoitettu valtioille, joiden bruttokansantulo asukasta kohti on alle 90 prosenttia EU:n keskiarvosta.

Tämä ei kuitenkaan ole ainoa Unkaria koskeva uhka. Komissio ilmoitti keskiviikkona hyväksyneensä suunnitelman Unkarille varattujen vajaan kuuden miljardin euron elpymisrahojen käyttämiseksi, mutta nämäkään rahat eivät etene maksuun ilman korjaavia toimia.

Rahojen jäädyttämisen mahdollistaa ehdollisuusmekanismi, jossa oikeusvaltion tila ja EU-rahoituksen saaminen on kytketty yhteen. Euroopan parlamentin puolella pääneuvottelijana tuota asiaa koskevassa neuvotteluryhmässä on ollut EPP:n kokoomuslainen europarlamentaarikko Petri Sarvamaa.

Sarvamaa sanoo STT:lle, että kovin moni ei uskonut alkumetreillä, että ehdollisuusmekanismista voisi tulla mitään. Myös asetuksen hyväksymisen jälkeen monet suhtautuivat hänen mukaansa varautuneesti siihen, johtaako se oikeasti mihinkään.

Sarvamaa kuitenkin katsoo, että komission keskiviikon linjauksen jälkeen Unkarille kaavailtujen rahojen jäädyttämistä olisi hankalaa kaataa joulukuussa jäsenmaiden ministereistä koostuvassa neuvostossa.

Yrittääkö Unkari kiristystä?

Unkarin toimintatapa EU:ssa on usein ollut riitaisa. Tälläkin kertaa on uumoiltu sitä, pyrkiikö Unkari tavalla tai toisella aiheuttamaan seurauksia mahdollisesta EU-rahojensa jäädyttämisestä.

Yksi mahdollinen kiristyksen paikka olisi Ukrainalle kaavailtu 18 miljardin euron lainapaketti, joka jäsenmaiden pitäisi vielä yksimielisesti hyväksyä.

Unkarin rahoja koskeva päätös pyritäänkin ilmeisesti nyt viemään jäsenmaiden ministereistä koostuvan neuvoston käsittelyyn mahdollisimman nopeasti, jotta myös Unkarin täytyy laittaa korttinsa pöytään pikaisesti.

Ilmeisesti tavoitteena olisi, että jäsenmaiden valtiovarainministerit käsittelisivät Unkarin rahojen jäädytystä jo Suomen itsenäisyyspäivänä järjestettävässä kokouksessa.