Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lakko supistaa hiihtokeskusten aukioloaikoja ja sulkee osan rinteistä – Vuokatissa kauden avaus siirtyy, Ylläksellä lakko vaikuttaa vain tunturin toisella puolella

Huomenna hiihtokeskuksissa alkava lakko rajoittaa jossain määrin keskusten toimintaa, mutta ei sulje kokonaan yhtäkään.

Torstaina kello 16 alkava lakko koskee Rukan, Tahkon, Vuokatin, Levin, Pyhän sekä Ylläksen hiihtokeskuksia. Lakko päättyy lauantaina kello 24.

Lakon piirissä ovat hissit ja välinevuokraamot. Hiihtokeskusten ravintoloihin, hotelleihin, kauppoihin tai muihin palveluihin lakko ei vaikuta.

Näkyvimmät vaikutukset lakolla on Sotkamossa sijaitsevaan Vuokatin hiihtokeskukseen. Siellä kausi oli tarkoitus avata perjantaina, mutta lakon takia avajaiset siirtyvät sunnuntaille.

– Tavoite oli, että perjantaina oltaisiin päästy avaamaan. Voi olla, että porukkaa on sen perusteella päättänyt lähteä viettämään pitkää viikonloppua rinteille. Ikävä tilanne, että pääsemme vasta sunnuntaina avaamaan, sanoo Vuokatin ja Tahkon hiihtokeskuksia pyörittävän SkiOne Groupin toimitusjohtaja Lauri Suutarinen.

– Muutoin lakon vaikutuksia on vielä vähän hankala arvioida, mutta toki se vaikuttaa jonkin verran esimerkiksi lumetukseen.

Kuopion Tahkolla kauden on tarkoitus alkaa vasta itsenäisyyspäivän jälkeisenä viikonloppuna.

Hissit auki esihenkilövoimin

Kemijärven Pyhällä rinteiden aukioloaikoihin on tehty lakon vuoksi joiltain osin muutoksia, paikallisjohtaja Jusu Toivonen kertoo.

– Olemme järjestelleet toimintoja niin, että saamme pidettyä keskuksen auki.

Esimerkiksi hissit ovat lakon ajan avoinna esihenkilövoimin mahdollisimman normaalisti. Rinteet ovat pääosin auki, mutta perjantain iltamäki joudutaan perumaan ja kahden rinteen avaus siirtämään sunnuntaille.

Toivosen mukaan tieto lakosta ei ole aiheuttanut varauksissa peruutusaaltoa.

– Alkukaudella tämä on suosittu viikonloppu tulla tunturiin. Odotamme, että asiakkaita on tulossa ihan mukavasti myös ensi viikonloppuna.

Kuusamon Rukalla lakon arvellaan aiheuttavan ruuhkaa lipunmyyntipisteisiin, joten hiihtokeskus suosittelee ostamaan liput etukäteen netistä.

Myös Rukalla hissit ovat esihenkilövoimin avoinna lakon ajan ja perjantainen yömäki joudutaan perumaan. Lakko sulkee myös osan Rukan vuokraamoista. Sunnuntaista lähtien Rukan rinteet ja vuokraamot ovat auki normaalisti.

Ylläksellä lakko vaikuttaa puoleen tunturiin

Ylläksellä rinnepalveluita tarjoavia yrityksiä on kaksi, joista lakko vaikuttaa vain toiseen.

Ylläsjärven puoleiset rinnepalvelut ovat lakon piirissä ja palveluita joudutaan lakon vuoksi rajoittamaan. Äkäslompolon puoleiset hissit ja rinteet taas ovat normaalisti avoinna myös lakon ajan, koska sen palveluista huolehtiva yritys ei ole lakon piirissä.

Kittilässä Levin hiihtokeskuksen palveluiden puolestaan kerrotaan olevan avoinna rajoitetusti lakon ajan. Osaa palveluista pyöritetään pienemmällä henkilöstömäärällä.

Kaikkiaan kausi on hiihtokeskuksissa lähtenyt hieman viime vuotta vaisummin käyntiin.

Suomen hiihtokeskusyhdistyksen toiminnanjohtaja Harri Lindfors sanoo, että taloudellinen epävarmuus näkyy tällä hetkellä kuluttajakäyttäytymisessä ja siten myös hiihtokeskuksissa. Suunnitelmien tekeminen jätetään entistä myöhemmäksi, eikä loka-marraskuu ole ollut varaustilanteiden kannalta samanlainen kuin edellisinä vuosina.

– Ollaan aika odottavalla mielellä. Vielä syksyllä oltiin toiveikkaampia, Lindfors sanoo.