Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Antti Kaikkonen MTS-kyselyn tuloksista: Huimia numeroita, tälle pohjalle on hyvä rakentaa

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) kuvaa Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan (MTS) tuoreen kyselyn tuloksia suomalaisten maanpuolustusasenteista "poikkeuksellisiksi". Ne osoittavat hänen mukaansa vahvaa tukea tähän mennessä tehdyille ratkaisuille. Tälle pohjalle on hyvä rakentaa jatkoa, Kaikkonen sanoo.

– Todella huimia numeroita koko (MTS:n) mittaushistoriassa. Tälle pohjalle on hyvä rakentaa jatkoa, Kaikkonen kommentoi STT:lle.

Erityisen tyytyväinen Kaikkonen sanoo olevansa suomalaisten vahvaan maanpuolustustahtoon. 85 prosentin kannatus Natoon jäseneksi hakemiselle osoittaa puolestaan ministerin mukaan kiistatta sen, että liittymisellä on kansan ylivoimaisen enemmistön tuki.

Entä voiko puolustusministeri mitenkään välttää ylpistymistä, kun 85 prosenttia vastaajista arvioi, että Suomen puolustuspolitiikkaa on hoidettu viime vuosina hyvin?

– No tuota...kyllä se tietysti hyvältä tuntuu, mutta siinä on varmaan vähän semmoista sota-ajan lisää, Kaikkonen pohtii.

Käsitys Suomen puolustuskyvystä aiempaa parempi

Vielä puolustuspolitiikkaakin korkeammalla on kyselyn perusteella suomalaisten luottamus Puolustusvoimien kykyyn torjua Suomea kohtaavia sotilaallisia uhkia. Kaikkonen arvioi tämän johtuvan muun muassa siitä, että puolustuskyvyn asioita on käsitelty kuluneen vuoden aikana paljon ja ne ovat myös olleet esillä mediassa.

– Varmaan suomalaisilla on entistäkin parempi käsitys siitä, että meillä on hyvä kansallinen puolustuskyky, Kaikkonen sanoo.

Asevelvollisuusjärjestelmä saa kyselyssä myös vastaajien vankan tuen, siinäkin tapauksessa, että se säilyisi nykytapaan pakollisena vain miehille. Tosin sekä miesten että naisten pakollinen asevelvollisuus on kasvattanut suosiotaan selvästi.

Kaikkosen mukaan asiassa on päätetty edetä asteittain ja ensimmäistä vaihetta – eli koko ikäluokkaa koskevia kutsuntoja – valmistellaan parhaillaan.

– Eiköhän keskustelu yleisen asevelvollisuuden tulevaisuudesta jatku, eikä sitä keskustelua pidä pelätä. Joka tapauksessa sille on laaja tuki olemassa, että asevelvollisuus koskee suomalaisia laajasti. Itse toivon näkeväni yhä enemmän naisia armeijan harmaissa, Kaikkonen linjaa.