Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kymmenistä huvivenemalleista löytyi huolestuttavia puutteita – useat veneet kaatuivat testeissä

Useista Suomessa myytävistä huviveneistä on löytynyt puutteita, kertoo Liikenne- ja viestintävirasto Traficom.

Puutteet paljastuivat useiden EU-maiden yhteisessä markkinavalvontaprojektissa, jossa testattiin yhteensä 30 avoveneen ja ilmatäytteisen veneen turvallisuus ja vaatimustenmukaisuus. Traficomin mukaan enemmistö veneistä ei täyttänyt huvivenedirektiivin vaatimuksia vähintään yhden olennaisen vaatimuksen osalta

– Testiveneet ovat tyypillisiä mökki-, kalastus- tai apuveneitä. Tulokset osoittivat, että viisi mallia testatuista ilmatäytteisistä veneistä ja 16 mallia avoveneistä eivät täyttäneet vaatimuksia vähintään yhden olennaisen vaatimuksen osalta, Traficomin johtava asiantuntija Kimmo Patrakka kertoo tiedotteessa.

Usea vene upposi tai kaatui

Turvallisuuspuutteet olivat pääosin pieniä. Testeissä ilmeni kuitenkin muun muassa, että monen veneen vakavuus tai kelluvuus ei täyttänyt vaatimuksia. Lähes kaikkien veneiden pakollisista merkinnöistä tai dokumenteista löytyi puutteita.

– Veneilyonnettomuuksissa menehtymisistä suurin osa johtuu laidan yli putoamisesta tai veneen kaatumisesta. Huolestuttavaa oli, että testeissä upposi tai kaatui useampi vene, Patrakka sanoo

Kolme testatuista veneistä oli suomalaisvalmisteisia. Testeissä oli kuitenkin myös useita muualla valmistettuja veneitä, joita myydään myös Suomessa.

– Vaikka suomalaisvalmisteisista veneistä löytyi testeissä vakavia puutteita, on hyvä, että suomalaiset toimijat ovat pääosin ryhtyneet vapaaehtoisiin korjaaviin toimenpiteisiin veneiden korjaamiseksi ja kantavat näin vastuunsa.