Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viestikoekeskus-oikeudenkäynnissä kuullaan Puolustusvoimien tiedustelulaitoksen johtajaa

Helsingin Sanomien Viestikoekeskus-uutisointia koskevassa oikeudenkäynnissä kuullaan tänään Puolustusvoimien edustajaa julkisessa istunnossa. Eversti Esapekka Vehkaoja johtaa Puolustusvoimien tiedustelulaitosta.

Tähän mennessä suuri osa oikeudenkäynnin istunnoista Helsingin käräjäoikeudessa on järjestetty suljetuin ovin, koska niissä on käsitelty salaiseksi katsottuja tietoja.

Oikeudenkäynti koskee Helsingin Sanomien 16. joulukuuta 2017 julkaisemaa artikkelia ja sen jälkeen julkaistavaksi aiottua artikkelisarjaa, jotka käsittelivät Puolustusvoimien Viestikoekeskusta ja sotilastiedustelua laajemmin. Syyttäjän mukaan jutut sisälsivät tietoa, joka oli Suomen ulkoisen turvallisuuden vuoksi määrätty salassa pidettäväksi.

Kolmelle lehden toimittajalle vaaditaan oikeudenkäynnissä ehdollista vankeutta turvallisuussalaisuuden paljastamisesta ja sen yrityksestä. Kaikki kiistävät syytteen.

Vaihtoehtoisesti syyttäjä hakee kolmikolle rangaistusta avunannosta samoihin rikoksiin. Syytetyt ovat kiistäneet myös nämä syytteet.

Vehkaojan lisäksi tänään kuullaan puolustuksen nimeämänä todistajana tietotekniikka-asiantuntijaa ja tietokirjailijaa Petteri Järvistä. Hänen odotetaan todistavan puolustuksen väitteestä, jonka mukaan Viestikoekeskus-artikkelissa käytetyt tiedot olivat olleet saatavilla julkisista lähteistä.

Helsingin Sanomia julkaiseva Sanoma Media Finland on STT:n enemmistöomistaja.