Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oikeuskansleri: Konsultin käyttäminen lainvalmistelussa oli ongelmallista – kantelun tekijät pitivät konsulttia puolueellisena

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti pitää konsultin käyttämistä opetus- ja kulttuuriministeriön lainvalmistelussa ongelmallisena. Ministeriö oli palkannut konsultin avustamaan tekijänoikeuslain valmistelussa hallituksen esityksestä järjestetyn lausuntomenettelyn jälkeen.

Kantelun tehneet pitivät konsulttia puolueellisena ja esteellisenä, koska hän oli ollut kytkeytynyt tekijänoikeusjärjestöihin aikaisemmin työurallaan. Oikeuskanslerin maanantaina antaman ratkaisun mukaan lainvalmistelu kuuluu ministeriön ydintehtäviin eikä sitä tule pääsääntöisesti ulkoistaa.

Kantelun oli tehnyt viestintä- ja telealan etujärjestö Ficom huhtikuussa 2022. Konsultin käyttämisestä oli kannellut oikeuskanslerille myös kansalaisten ja internetin käyttäjien oikeuksia puolustava Electronic Frontier Finland (Effi).

Ministeriö perusteli "haasteellisella aikajänteellä" ja sisällön vaativuudella

Kantelijat olivat pyytäneet oikeuskansleria tutkimaan, onko opetus- ja kulttuuriministeriön toiminta ollut hallintolain mukaista. Kantelijat halusivat myös, että oikeuskansleri tutkii ja arvioi, onko ministeriön lainvalmistelussa mahdollisesti muita vastaavanlaisia esteellisyyksiä.

Ministeriö oli perustellut konsultin käyttämistä oikeuskanslerille tekijänoikeuslain "haasteellisella aikajänteellä", esityksen sisällön vaativuudella ja lausuntokierroksen kriittisellä palautteella. Myös henkilöresurssit mainittiin perusteluissa.

Oikeuskanslerin ratkaisussa todetaan, että ulkopuolisia asiantuntijoita voi käyttää lainvalmistelun alkuvaiheessa eli lähinnä hallituksen esityksen esivalmistelussa ja perusvalmistelussa. Tällöinkin ministeriö ja sen virkamiehet ovat vastuussa lainvalmistelun laadusta.

Ratkaisun mukaan hallituksen esityksen jatkovalmistelu ja viimeistely lausuntomenettelyn jälkeen pitää tehdä ministeriössä virkatyönä ja virkavastuulla.