Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Kaikkonen jatkaa Nato-jäsenyyden edistämistä, Kasvisruuan suosiminen kuluttajan tehokkain ilmastoteko, Tiktok haastettiin oikeuteen

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Kaikkonen jatkaa Nato-jäsenyyden edistämistä Turkissa, Haavisto vierailulla Washingtonissa

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) jatkaa tänään kaksipäiväistä työvierailuaan Turkin pääkaupungissa Ankarassa. Kaikkonen on Turkissa keskustelemassa muun muassa Suomen Nato-jäsenyysprosessista.

Turkki ja Unkari ovat ainoat Naton jäsenmaat, jotka eivät ole vielä ratifioineet Suomen ja Ruotsin jäsenyyttä sotilasliitossa. Turkin puolustusministeri Hulusi Akar kutsui Kaikkosen vierailulle Ankaraan.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) puolestaan jatkaa tänään vierailuaan Washingtonissa, jossa hänen ohjelmaansa on kuulunut muun muassa tapaaminen Yhdysvaltojen ulkoministerin Antony Blinkenin kanssa.

THL: Lasten, nuorten ja perheiden ehkäisevien terveyspalveluiden henkilöstömäärässä on valtavia alueellisia eroja

Terveydenhoitajien ja lääkäreiden määrä äitiys- ja lastenneuvoloissa sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa on vähentynyt, tiedottaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

THL on kerännyt tietoja terveydenhoitajien ja lääkäreiden määrästä neuvoloissa sekä oppilaitoksissa vuodesta 2004. Seurannan perusteella henkilöstöresurssien vuosia kestänyt kasvu kääntyi viime vuonna laskuun.

Hyvinvointialueiden välillä henkilöstöresursseissa on valtavia eroja, ja henkilöstömitoitussuositukset toteutuvat vaihtelevasti. THL:n mukaan esimerkiksi yhdellä koululääkärillä voi olla hoidettavanaan jopa lähes 7 800 oppilasta, kun suositus on enintään 2 100.

Kasvisruuan suosiminen on kuluttajan tehokkain ilmastoteko, arvioi Suomen ilmastopaneeli

Kasvispainotteisempaan ruokaan siirtyminen on kuluttajan tehokkain yksittäinen keino vauhdittaa Suomen kasvihuonekaasupäästöjen vähentämistä, kertoo Suomen ilmastopaneelin tuore raportti.

Myös liikenteeseen, asumiseen ja muuhun kulutukseen liittyvillä valinnoilla on merkittäviä vaikutuksia.

Julkisen vallan keinot ohjaavat jo osaltaan kohti vähäpäästöisempää kulutusta, mutta pelkästään ne eivät riitä tavoitteiden saavuttamiseen.

Expressen: Valtakunnansyyttäjän mielestä Ruotsi ei voi luovuttaa kahta Turkin vaatimaa miestä

Ruotsin valtakunnansyyttäjä on antanut lausunnon maan korkeimmalle oikeudelle, ettei kahta Turkin vaatimaa miestä voi luovuttaa, kertoo Expressen.

Turkki on syyttänyt kumpaakin miestä yhteistyöstä Gülen-liikkeen kanssa, jota Turkin hallinto syyttää vuoden 2016 vallankaappausyrityksestä. Turkki on lokakuun alussa Ruotsin kanssa Ankarassa pidetyssä tapaamisessa vaatinut miesten luovuttamista. Tapaaminen liittyi Ruotsin Nato-jäsenyysprosessiin, jota Turkki on jarruttanut Suomen jäsenyyshaun ohella.

Valtakunnansyyttäjän mukaan miehet eivät ole syyllistyneet rikokseen Ruotsin lain mukaan ja he ovat vaarassa joutua vainon kohteeksi Turkissa.

Perun entinen varapresidentti Dina Boluarte nousi Pedro Castillon tilalle maan ensimmäiseksi naispresidentiksi

Varapresidenttinä ollut Dina Boluarte on noussut Perun uudeksi presidentiksi paikalta syrjäytetyn Pedro Castillon tilalle vannottuaan virkavalansa.

60-vuotias Boluarte kertoi olevansa virassa Perun perustuslain mukaisesti vuoden 2026 heinäkuuhun eli Castillon alkuperäisen virkakauden loppuun. Castillo ehti olla presidenttinä alle puolitoista vuotta. Boluarte on Perun ensimmäinen naispresidentti.

Perun kongressi äänesti Castillon syrjäyttämisen puolesta vain tunteja sen jälkeen, kun Castillo oli ilmoittanut hajottavansa kongressin ja muodostavansa hätähallituksen. (Lähde: AFP)

Tiktok haastettiin oikeuteen Yhdysvalloissa lasten turvallisuuteen liittyen

Yhdysvalloissa Indianan osavaltiossa sosiaalisen median lyhytvideopalvelu Tiktok on haastettu oikeuteen kahdella kanteella. Palvelua syytetään perättömistä väitteistä lasten turvallisuuteen liittyen.

Oikeusjutussa Tiktokia syytetään siitä, että palvelun algoritmit tarjoilevat alaikäisille käyttäjille seksuaalissävytteistä sisältöä sekä alkoholiin, tupakkaan ja huumeisiin liittyviä videoita.

Kiinalaisomisteinen Tiktok on Yhdysvalloissa suosittu, mutta sovellus on myös herättänyt vastarintaa mahdollisena kiinalaisen vakoilun välineenä. (Lähde: AFP)

Veritestiyhtiö Theranosin johtohahmo tuomittiin lähes 13 vuoden vankeuteen

Piilaakson lemmikistä häpeäpilkuksi romahtaneen veritestiyhtiö Theranosin perustajan Elizabeth Holmesin avustaja ja entinen poikaystävä Ramesh Balwani on tuomittu lähes 13 vuoden vankeuteen Yhdysvalloissa.

Teknologia-alaa järisyttäneessä petosjutussa Balwanin katsottiin johtaneen harhaan sijoittajia ja potilaita yhtiön toimimattomasta testausteknologiasta. Tuomio oli jopa pidempi kuin Holmesilla, joka tuomittiin aiemmin 11 vuoden vankeuteen. Holmes on valittanut tuomiostaan. (Lähde: AFP)

Air Francen turmaoikeudenkäynti päättyi poikkeuksellisesti - syyttäjät eivät vaatineet tuomiota

Ranskassa syyttäjät ilmoittivat keskiviikkona, ettei lentoyhtiö Air Francea tai lentokonevalmistaja Airbusia voi tuomita vuonna 2009 tapahtuneesta onnettomuudesta. Brasiliasta Ranskaan matkalla ollut kone syöksyi Atlanttiin mukanaan 228 ihmistä.

Kahdeksan viikon oikeudenkäynnin päätteeksi syyttäjät eivät poikkeuksellisesti vaatineet kumpaakaan yhtiötä tuomittavaksi. Yhtiöitä on syytetty kuolemantuottamuksista, mutta syyttäjien mukaan yhtiöiden syyllisyyttä oli mahdoton todistaa.

Kolmen tuomarin on noudatettava syyttäjien neuvoa. Kumpikin yhtiö on kieltänyt syyllisyytensä. Onnettomuustutkinnan mukaan turman syy oli lentäjien virhe. (Lähde: AFP)

Ristolaisen Philadelphian vaikeat ajat jatkuvat - nyt voiton vei Washington Capitals

Jääkiekon NHL:ssä Philadelphia Flyers palasi taas tappioiden tielle, kun Washington Capitals haki Philadelphiasta 4–1-vierasvoiton. Tappio oli Philadelphialle jo kolmas joulukuussa.

Washingtonin ykkösnimi oli joukkueen venäläistähti Aleksandr Ovetshkin, joka teki kaksi maalia. Ovetshkinin kuluvan kauden maalisaldo on nyt 15.

Philadelphian takalinjoilla Rasmus Ristolainen jäi ilman tehopisteitä. Suomalainen on edelleen ilman kauden avauspistettä.

Moni suomalaisjalkapalloilija jättää seuransa Ruotsissa

Päättyneellä kaudella Ruotsin Damallsvenkanissa pelannut puolustaja Elli Pikkujämsä ei jatka KIF Örebron riveissä. Pikkujämsä kertoi ratkaisustaan Instagram-tilillään.

Naisten maajoukkueen luottopelaajaksi kuluvalla kaudella noussut Pikkujämsä kertoi paljastavansa tulevaisuuden suunnitelmansa myöhemmin. Jo aiemmin selvisi, ettei Amanda Rantanen jatka KIF Örebrossa.

Lisäksi Damallsvenskanista pudonneen Umeå IK:n kaikki viisi suomalaispelaajaa Vilma Koivisto, Katariina Kosola, Anni Miettunen, Henna Honkanen ja Emma Santamäki eivät jatka seurassa.

Lisäksi aiemmin on kerrottu, ettei joukkuetta luotsannut suomalaisvalmentaja Samuel Fagerholm myöskään jatka uumajalaisseurassa ensi kaudella.