Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Putin myönsi suoraan Venäjän iskut Ukrainan energiainfrastruktuuriin ja uhkasi uusilla iskuilla

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoo Venäjän jatkavan iskujaan Ukrainan energiainfrastruktuuriin.

Kremlissä pidetyssä palkintoseremoniassa puhunut Putin myönsi suoraan, että Venäjä on ottanut Ukrainassa kohteikseen sähköntuotannon ja -jakelun, mutta väitti Ukrainan olevan itse syyllinen iskuihin.

– Naapurimaan energiainfrastruktuuriin kohdistuvista iskuistamme on mekastettu paljon. Kyllä, me teemme niin. Mutta kuka aloitti sen?

Presidentin mukaan Venäjän tekemät iskut ovat vastaus muun muassa Kertshinsalmen sillalla tapahtuneeseen räjähdykseen, josta Venäjä on syyttänyt Ukrainaa. Lisäksi Putin syytti Ukrainaa vedenjakelun katkaisemisesta itäisen Ukrainan Donetskin alueelle.

– Se, että vettä ei toimiteta yli miljoonan ihmisen kaupunkiin, on kansanmurha, Putin sanoi ja toisti jälleen syytöksensä lännen puolueellisuudesta.

Venäjän iskut on tuomittu maailmalla laajasti, koska ne ovat jättäneet miljoonat ihmiset Ukrainassa selviytymään talvesta ilman sähköä ja vettä.

Sähköyhtiö: Venäjä iskenyt Ukrainan sähköntuotantoon yli tuhannella ohjuksella ja ammuksella

Ukrainan sähköyhtiön Ukrenergon hallituksen puheenjohtaja Volodymyr Kudrytskyi sanoo, että Venäjä on iskenyt Ukrainan sähkölaitoksiin ja -linjoihin yli tuhannella ohjuksella ja ammuksella.

Ukrainan Interfax-uutistoimiston mukaan Kudrytskyi puhui asiasta Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankin (EBRD) kokouksessa eilen.

Hänen mukaansa viimeaikaiset massiiviset iskut ovat "suurin ihmiskunnan kokema hyökkäys" energiaverkostoon. Tästä johtuen Ukraina kärsii nyt vakavasta sähköpulasta. Tilannetta ei ole helpottanut sekään, että sähkön kulutus on Kudrytskyin mukaan vähentynyt sodan aikana ainakin neljänneksellä, ellei lähes kolmanneksen verran.

Sähkökatkosten vuoksi ukrainalaisten siviilien on vaikea lämmittää asuntojaan tänä talvena. Lämpötilojen on ennustettu voivan laskea -10 asteeseen.

Ukrainan sisäministeriön neuvonantaja Anton Gerashtshenkon mukaan ukrainalaiset yrittävät parhaansa mukaan elää sähkökatkosten keskellä. Gerashtshenko tviittasi torstaina videokuvaa kiovalaisesta supermarketista, jossa kansalaiset hänen mukaansa jatkoivat ostoksia pimeydestä huolimatta.

Punainen Risti pääsi vierailemaan ukrainalaisten ja venäläisten sotavankien luona

Punaisen Ristin kansainvälinen komitea (ICRC) on vieraillut sekä ukrainalaisten että venäläisten sotavankien luona kahden viime viikon aikana.

Järjestö kertoi tänään, että vierailut tapahtuivat tällä ja viime viikolla. Kuun lopulla järjestö tekee vielä uusia vierailuja.

Vierailujen tarkoituksena on tarkistaa vankien olosuhteet ja heidän saamansa hoito sekä välittää tiedot heidän voinnistaan omaisille.

Venäjän hyökkäyksen alettua ICRC on nähnyt satoja sotavankeja konfliktin molemmilta puolilta. Järjestön puheenjohtaja Mirjana Spoljaric Egger on kuitenkin Guardianin mukaan valitellut vierailuille pääsyjen olleen satunnaisia.

– Odotan, että nämä vierailut johtavat säännöllisempään pääsyyn kaikkien sotavankien luo, Egger sanoi järjestön lausunnossa.

– Vaikka viimeaikaiset vierailut ovat olleet tärkeä edistysaskel, on ICRC:lle annettava esteetön pääsy tapaamaan kaikkia sotavankeja toistuvasti ja henkilökohtaisesti, missä tahansa heitä pidetäänkin, lausunnossa vaaditaan.

---

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.