Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Perussa uusi hallitus on vannonut virkavalan protestien jatkuessa, yli 1,5 miljoonaa ihmistä on ilman sähköä Odessan alueella

Perun ensimmäinen naispresidentti Dina Boluarte julkisti lauantaina uuden hallituksensa. Presidentin palatsissa virkavalansa vannoi reilusti toistakymmentä ministeriä, joista kahdeksan on naisia.

Uuteen hallitukseen nimitetyt ministerit ovat poliittisesti riippumattomia eivätkä edusta mitään puoluetta. Boluarten uusi kansliapäällikkö on entinen syyttäjä, joka on erikoistunut korruptiotapauksiin.

Aiemmin varapresidenttinä toimineesta Boluartesta tuli presidentti tällä viikolla sen jälkeen, kun edellinen presidentti Pedro Castillo syrjäytettiin.

Liman kaduilla mielenosoittajat vaativat yhä uusia vaaleja. Lauantai-illaksi maan pääkaupunkiin odotetaan jälleen suuria protesteja. (Lähde: AFP)

Zelenskyi: Yli 1,5 miljoonaa ihmistä ilman sähköä Odessan alueella Venäjän lennokki-iskujen vuoksi

Etelä-Ukrainassa yli 1,5 miljoonaa ihmistä on Venäjän tekemien lennokki-iskujen vuoksi ilman sähköä Odessan alueella, sanoo Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi.

Jokailtaisessa puheessaan lauantaina Zelenskyi kertoi Odessan satamakaupungin sekä muiden kaupunkien ja kylien olevan sähköttä iskujen vuoksi.

Presidentin kanslian apulaispäällikön Kyrylo Tymoshenkon mukaan ainoastaan kriittisin infrastruktuuri, kuten sairaalat ja synnytysosastot, saavat sähköä. Tilanne on hänen mukaansa vaikea, mutta hallinnassa.

Alueen kuvernöörin mukaan Venäjä hyökkäsi Odessaan lauantain vastaisen yön aikana kamikaze-lennokeilla. (Lähde: AFP)

Syyttäjät ovat lopettaneet kiisteltyjä ilma-aseita koskevia rikostutkintoja – näyttö aseita kaupanneiden tahallisuudesta puuttui

Useat syyttäjät ovat päättäneet lopettaa esitutkintoja, joita on käynnistetty kiistanalaisia ilma-aseita kaupanneita yrityksiä vastaan. Kyse on tutkinnasta, josta Tulli tiedotti toukokuussa.

Tulli epäili ampuma-aserikoksista useita yrityksiä, jotka kauppasivat kodinturva-aseina markkinoituja Umarex-valmistajan ilma-aseita. Poliisihallitus katsoi Umarexin kaksi asemallia ampuma-aselain mukaisiksi luvanvaraisiksi tehokkaiksi ilma-aseiksi. Kauppiailla ei lupia ollut, mutta aseiden myyntiin ei aiemmin puututtu.

Toistaiseksi viidestä yrityksestä kolmen osalta tutkinta on päätetty, koska rikoksen edellyttämää tahallisuutta ei kyetty tutkinnassa todentamaan. Lisäksi kokonaisuudessa yksi ilma-aseen ostanut on pyytänyt valituslupaa korkeimmalta oikeudelta Poliisihallituksen linjauksesta.

Talven ensimmäinen jäänmurtaja lähtee tänään Perämerelle

Talven ensimmäinen suomalainen jäänmurtaja lähtee tänään Perämerelle avustustehtäviin, kertoo Väylävirasto tiedotteessaan.

Otso-nimisen jäänmurtajan on määrä lähteä liikkeelle puoli kymmenen aikaan aamulla. Murtajan on tarkoitus saapua määränpäähänsä Perämerelle Tornion, Kemin ja Oulun alueelle tiistaina.

Alus toimii jäänmurtokauden alussa Perämeren pohjoisosassa.

Väyläviraston mukaan jäänmurtoa ei tehdä ainoastaan satamiin kulkevilla väylillä vaan myös avomerellä.

Presidentti Niinistö vastaa taas kansan kysymyksiin

Presidentti Sauli Niinistö vastaa tänään kuuntelijoiden kysymyksiin Yleisradion Tasavallan presidentin kyselytunnilla. Tunnin mittainen ohjelma lähetetään Ylen Radio 1:ssä kello 13.

Uusia kysymyksiä ei enää oteta vastaan, mutta presidentiltä odotetaan kommentteja muun muassa Suomen ja Euroopan turvallisuustilanteesta, Suomen roolista maailmanlaajuisesti sekä Suomen Nato-jäsenyyden etenemisestä.

Edellisen kerran presidentin kyselytunti lähetettiin kesäkuussa.

Miro Heiskanen keräsi syöttöpisteen NHL:ssä

Nashville Predatorsin suomalaismaalivahti Juuse Saros keräsi 30 torjuntaa Ottawa Senatorsia vastaan, mutta ne jäivät lopulta kotijoukkueelle laihaksi lohduksi. Senators nimittäin vei vierasvoiton maalein 3–2.

Jääkiekon NHL:ssä pelattiin Suomen aikaa myöhään lauantaina myös Dallas Starsin ja Detroit Red Wingsin välinen ottelu, jonka kotijoukkue Stars vei jatkoajalla nimiinsä maalein 3–2.

Starsin Miro Heiskanen sai toisessa erässä syöttömerkinnän Starsin 2–1-johtomaaliin. Ville Husso torjui Red Wingsin maalilla 30 kertaa.

Kipeänä ollut Markkanen ei palannut parketille Denverissä – jo kolmas ottelu sivussa

Koripalloliiga NBA:ssa Lauri Markkanen ei palannut vieläkään parketille, kun suomalaisen kotiseura Utah Jazz saapui Coloradoon Denver Nuggetsin isännöimäksi.

Jazzia seuraava toimittaja Andy Larsen kertoi jo useampi tunti ennen pelin alkamista Twitterissä, ettei Markkanen päässyt edeltävänä iltana mukaan Utahin vieraskiertueelle ja on sivussa ottelusta.

Suomalaisen lisäksi sivuun jäivät Larsenin listauksen mukaan myös joukkueen pelinjohtaja Mike Conley sekä Simone Fontecchio, eikä kolmikkoa näkynytkään Utahin kokoonpanossa Denverissä.

Ottelu Denverissä on jo kolmas peräjälkeen, jonka Markkanen on sivussa sairastumisen vuoksi.