Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uuden-Seelannin uusi lainsäädäntö kieltää tupakan myynnin seuraavalle sukupolvelle

Uudessa-Seelannissa pyritään uudella lainsäädännöllä kokonaan eroon tupakoinnista.

Tiistaina viimeisen käsittelyn läpäissyt laki nostaa tupakan ostamisen ikärajaa Uudessa-Seelannissa vuosittain niin, että 1. tammikuuta 2009 tai sen jälkeen syntyneille ei lain mukaan voi myydä tupakkaa, kertovat muun muassa sanomalehti Guardian ja Uuden-Seelannin yleisradioyhtiö RNZ. Guardianin mukaan kyseessä olisi maailman ensimmäinen laki laatuaan.

Nousevan ikärajan lisäksi tupakointia pyritään hankaloittamaan myös muilla toimilla. Muun muassa tupakkatuotteiden sallittua nikotiinipitoisuutta alennetaan, ja niiden saatavuutta heikennetään sallimalla myynti vain tietyissä erikoisliikkeissä. Tupakkaa myyvien kauppojen määrä pienenee näin 600:aan, mikä on kymmenesosa nykyisestä.

Uusi lainsäädäntö astuu voimaan ensi vuodesta alkaen. Uuden-Seelannin hallitus on asettanut tavoitteekseen tehdä maasta savuton vuoteen 2025 mennessä.

Tiistaina hyväksytty laki ei kuitenkaan rajoita sähkötupakan myyntiä.

Tilastot viittaavat siihen, että jotkut uusiseelantilaiset ovat vaihtaneet tupakan sähkötupakkaan. Viime vuoden tilastoissa päivittäisten sähkötupakan käyttäjien määrä oli noussut enemmän kuin tupakkaa päivittäin polttavien määrä oli laskenut.