Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tanska saa uuden hallituksen kuusi viikkoa parlamenttivaalien jälkeen

Tanskassa sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Mette Frederiksen kertoi tiistaina olevansa valmis muodostamaan hallituksen yhdessä keskustaoikeistolaisen Venstre-puolueen ja keskustapuolue Moderaternen kanssa.

Maa saa uuden hallituksen kuusi viikkoa kestäneiden hallitusneuvottelujen jälkeen. Frederiksenin mukaan uusi hallituskoalitio on kunnianhimoinen ja vaatii paljon kompromisseja.

Frederiksen toimi Tanskan pääministerinä vuodesta 2019 alkaen sosiaalidemokraattien vähemmistöhallituksessa.

Nyt muodostettavan koalitiohallituksen kolmella puolueella on yhteensä 89 paikkaa 179-paikkaisessa parlamentissa eli Folketingetissa.

Minkkiskandaali johti ennenaikaisiin vaaleihin

Vaaleihin päädyttiin seitsemän kuukautta etuajassa toissa vuonna alkaneen minkkiskandaalin takia. Tuolloin hallitus teki päätöksen lopettaa kaikki minkit, sillä osassa minkeissä oli havaittu koronavirusta ja eläinten pelättiin pahentavan taudin leviämistä. Päätös todettiin sittemmin laittomaksi, minkä seurauksena Frederiksenin vähemmistöhallitusta tukenut Venstre-puolue vaati uusia vaaleja.

Sosiaalidemokraatit selviytyivät vaaleista entistäkin vahvempana, mutta vaalien jälkeen Frederiksen ilmoitti nopeasti haluavansa ensisijaisesti laajan koalitiohallituksen.

Vähemmistöhallitukset ovat olleet Tanskassa tavanomaisia. Tanskassa puoluekenttä on hyvin pirstaloitunut, ja maata on johdettu vähemmistöhallituksilla jo vuosikymmenien ajan.