Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

STTK:n kysely: Energiapolitiikasta toivotaan seuraavan hallituksen painopistettä – ero neljän vuoden takaiseen on valtava

Suomalaiset toivovat energiapolitiikkaa seuraavan hallituksen painopistealueeksi, selviää STTK:n teettämästä kyselystä. Energiakriisi ja Ukrainan sota näkyvät kyselyn tuloksissa, sillä energian ja turvallisuuden merkitys kansalaisten silmissä on pompannut selvästi neljän vuoden takaisesta.

Vastaajilta kysyttiin neljää tärkeintä osa-aluetta, joihin seuraavan hallituksen tulisi keskittyä. Energiapolitiikka sai eniten mainintoja, sen valitsi 50 prosenttia vastaajista.

Energian koettu merkitys on kasvanut huimasti, sillä vastaavassa kyselyssä neljä vuotta sitten edellisten eduskuntavaalien alla vain kahdeksan prosenttia valitsi energiapolitiikan.

Toiseksi tärkeimmäksi painopisteeksi koettiin sosiaali- ja terveyspolitiikka, jonka valitsi 47 prosenttia vastaajista. Kolmanneksi ylsi turvallisuus ja maanpuolustus (32 prosenttia) ja neljänneksi koulutus ja osaaminen (31 prosenttia). Turvallisuuden ja maanpuolustuksen painopistealueeksi valinneiden määrä on kaksinkertaistunut neljän vuoden takaisesta.

Energiapolitiikan ja turvallisuuden merkityksen pompussa näkyy Ukrainan sota ja energian kallistuminen tänä vuonna

Sen sijaan työllisyyden parantamisen valitsi nyt vain 26 prosenttia, kun viime vaalien alla sitä toivoi painopistealueeksi 43 prosenttia vastaajista. Myös ympäristö- ja ilmastopolitiikan tärkeys suomalaisten silmissä on pienentynyt, sen valitsi viimeksi 30 mutta nyt vain 16 prosenttia vastaajista.

Elinkustannusten nousu on suurin huolenaihe

Kyselyn perusteella suomalaiset ovat hyvin halukkaita mukauttamaan energiankulutustaan, kun sähköstä on pulaa. 87 prosenttia vastaajista on halukas vähentämään sähkönkulutustaan selvästi tai ainakin jonkin verran energiakriisin helpottamiseksi.

Naiset ja iäkkäät suomalaiset olivat halukkaimpia vähentämään energiankulutustaan. Puoluekannan perusteella halukkaimpia energiansäästäjiä olivat vihreiden ja haluttomimpia perussuomalaisten kannattajat.

Kyselystä selviää myös, että elinkustannusten nousu on suomalaisille keskeinen huolenaihe. Kun vastaajilta kysyttiin, mikä asia yhteiskunnassa huolettaa tällä hetkellä eniten, 24 prosenttia koki suurimmiksi huoliksi inflaation ja nousevat elinkustannukset.

Vastaajista 20 prosenttia piti suurimpana huolenaiheena sodan uhkaa Euroopassa.

Kyselyn toteutti Aula Research, ja siihen vastasi syys-lokakuussa 3 002 suomalaista.