Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ukrainalaishakkerit iskivät venäläiseen propagandasivustoon – tällaisia tietoja he saivat sivuston taustajoukoista

Ukrainalainen avointen lähteiden tiedusteluyhteisö Molfar ilmoittaa pöyhineensä Venäjän tiedustelupalvelu FSB:n entisen upseerin Igor Girkinin lähipiiriä.

Molfar lähestyi Uutissuomalaista sähköpostitse ja toimitti laatimansa artikkelin, jossa kerrotaan Girkinin perustamaan propagandasivustoon liittyvien henkilöiden nimiä sekä yksityisiä ja luottamuksellisia tietoja. Molfar kertoo saaneensa tiedot hakkeroimalla Girkinin ylläpitämän blogisivuston.

Girkin syytetään osallistuneen Krimin niemimaan laittomaan valtaukseen ja separatistisen Donetskin kansantasavallan perustamiseen vuonna 2014. Hollannin tuomioistuin tuomitsi Girkinin tämän vuoden marraskuussa Malaysia Airlinesin matkustajalentokoneen alasampumisen päätekijänä elinkautiseen vankeuteen ja antoi hänestä kansainvälisen pidätysmääräyksen.

Malaysia Airlinesin MH17-kone ammuttiin alas 17. heinäkuuta 2014. Kaikki koneessa olleet 298 ihmistä saivat surmansa.

Venäjän käynnistettyä täysimittaisen hyökkäyksen Ukrainaan helmikuussa Girkin on toiminut aktiivisena sotabloggaajana ja on uskaltanut jopa arvostella Venäjän poliittista ja sotilaallista johtoa sodan aikana tehdyistä virheistä.

Girkin on itse kertonut palvelleensa Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n upseerina vuoteen 2013 asti. Länsimaiden tiedustelupalveluiden mukaan Girkin työskentelee tosiasiassa ulkomaantiedustelupalvelu GRU:lle.

Molfarin selvityksen mukaan Girkinin sivustoa ylläpitää joukko ihmisiä, jotka kannattavat uusvenäläistä Novorossija-aatetta. Novorossija on historiallinen nimike alueille Ukrainassa, jotka halutaan liittää osaksi Venäjää.

Girkinin verkkosivun varmenne kuuluu Molfarin mukaan Sergei Novikoville, joka on kannattanut sosiaalisen median julkaisuissaan Girkinin nimissä perustettavaa Novorossija-liikettä. Molfarin mukaan Novikov myy myös ilmakivääreitä.

Toinen Girkinin sivustoon liittyvä henkilö on Pavlo Konokotin. Hänen kerrotaan omistavan VPO-136-metsästyskiväärin ja ainakin kolme paria Venäjän armeijan saappaita. Konokotin ihailee Molfarin mukaan sotaa ja Neuvostoliittoa, arvostelee liberaaleja, eikä maksa sähkölaskuja.

Sivustoa muokkaa myös Aleksandr Sysenko, joka asuu Venäjällä ja on työskennellyt vuodesta 2019 laskennalliseen matematiikkaan erikoistuneessa tutkimuslaitoksessa. Hän on ansainnut tutkimuslaitoksen palveluksessa kolme miljoonaa ruplaa.

Joukkoon kuuluu myös videopalvelu YouTubessa propagandakanava Voin Rusin (Venäjän soturi) ylläpitäjä Aleksei Dobytshyn. Hän perusti vuonna 2005 Ukrainaan Venäjä-myönteisen nuorisoliikkeen, joka kannatti Krimin niemimaan liittämistä osaksi Venäjää. Dobytshyn karkottettiin Ukrainasta vuonna 2006.

Vuonna 2009 Dobytshyn julkaisi YouTube-videon, jossa hän esiintyi sotilasvarusteissa aseistettuna, ja kehotti venäläisiä valmistautumaan sotaan puolustusliitto Naton kanssa. Hän osallistui Itä-Ukrainan sodan taisteluihin vuonna 2014 Kramatorskissa ja Slovjanskissa.

Ylläpitäjiin kuuluu myös Vjatseslav Kudrjavtsev. Hän palveli Venäjän asevoimien joukoissa Jekaterinburgissa vuosina 1993–1995. Hän osallistui ensimmäiseen Tsetshenian sotaan, oletettavasti osana Venäjän sisäministeriön alaisen Omon-miliisin joukkoja. Hän työskenteli Nojabrskin kaupungin liikennepoliisina vuoteen 2005 asti.

Sisäpiiritiedon mukaan Kudrjavtsev on saanut tuomion pahoinpitelystä. Hän on julkaissut yhteisöpalvelu VKontakteen useita Novorossija-mielisiä kuvia.

Girkinin sivustoa on ylläpitänyt myös Aleksei Kalashnikov, joka on ollut ehdolla Venäjän Dubnan kaupungin kaupunginvaltuustoon sosiaalidemokraattisen Oikeudenmukainen Venäjä -puolueen ehdokkaana vuonna 2014. Vuotta myöhemmin hän julkaisi Instagramiin valokuvan itsestään aseistettuna Itä-Ukrainassa Luhanskin alueella. Hän julkaisi myös YouTubeen videon itsestään toimittamassa humanitaarista apua lapsille Luhanskin Novoselivkan kaupungissa.

Sivustolle kirjoittaa myös Ljubov Serhijivna. Hän on työskennellyt Jaroslavlin alueen kauppa- ja teollisuuskamarissa, minkä vuoksi Molfar luonnehtii häntä "Venäjän federaation terroristihallinnon työntekijäksi". Hän kirjoitti vuonna 2017 VKontakte-julkaisun, jossa hän sanoi "Novorossijan taistelevan koko Venäjän puolesta". Hänen kerrotaan olleen vuonna 2018 terroristisiin tai ääriliikkeisiin kuulumisesta epäiltyjen henkilöiden listalla Venäjällä.

Hän on kirjoittanut artikkeleita Girkinin sivuston lisäksi toiselle sotilasalan sivustolle.

Lopuksi Molfar esittelee Aleksandr Sobolevin. Hän asuu Pietarissa ja työskentelee päägeologina geologian alan konsultointiyritys Geoconsult LLC:ssä. Sobolev julkaisi maaliskuussa 2022 VKontaktessa Ukrainan kartan, jossa maa on jaettu Novorossijan ja "Galitsian" alueisiin. Galitsia on historiallinen maakunta Ukrainan ja Puolan alueella.

– Miksi nämä ihmiset tukevat sotaa? Miksi he tukevat terroristijärjestöjä? Sitä voi kutsua propagandan vaikutukseksi, mutta on parempi sanoa, että he pitävät sodasta, Molfarin artikkelissa kirjoitetaan. Yhteisö vaatii henkilöitä vangittavaksi ja oikeudessa rangaistavaksi.

Molfarin selvityksen voi lukea kokonaisuudessaan tästä linkistä.