Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kryptohuijauksesta syytetty Bankman-Fried määrättiin luovutettavaksi Yhdysvaltoihin

Bahamalla pidätetty, luhistuneen kryptovaluuttapörssi FTX:n perustaja ja entinen toimitusjohtaja Sam Bankman-Fried on luovutettu Yhdysvaltoihin vastaamaan häntä vastaan nostettuihin petossyytteisiin.

Bahaman yleisen syyttäjän mukaan Bankman-Fried oli päättänyt jättää valittamatta luovutuspäätöksestään.

Amerikkalaismedian mukaan Bankman-Fried saapui Yhdysvaltoihin torstain vastaisena yönä Suomen aikaa. Kryptoyrittäjä pidätettiin Bahamalla reilu viikko sitten yhdysvaltalaisviranomaisten pyynnöstä. Bankman-Friediä vastaan on nostettu petossyytteet New Yorkissa.

Bankman-Friediä syytetään muun muassa sijoittajien harhaanjohtamisesta, asiakkaidensa varojen väärinkäytöstä ja vaalirahoituslakien rikkomisesta. Syyttäjien mukaan Bankman-Fried "järjesteli massiivisen, vuosia kestäneen petoksen ohjaten miljardeja dollareja asiakkaidensa varoja omaksi edukseen kryptoimperiuminsa kasvattamiseksi". Kahdeksasta syytteestä viisi koskee rikoksia, joista voidaan tuomita enintään 20 vuoden vankeustuomiot.

FTX ja sen sisaryhtiö Alameda Research arvioitiin enimmillään jopa 32 miljardin dollarin arvoisiksi. Bankman-Fried paistatteli julkisuudessa kryptoalan ihmelapsena.

Skandaali heiluttelee myös Binancea

FTX:n romahdus on näkynyt myös maailman suurimman kryptovälittäjä Binancen liiketoiminnassa. Luottamus alaan on heikentynyt ja välittäjän asiakkaat ovat vetäneet rahojaan pois. Viime viikolla välittäjän asiakkaat vetivät kolmen päivän aikana pois varojaan kuuden miljardin dollarin edestä.

Mediatietojen mukaan syyttäjät harkitsevat syytteitä rahanpesusta ja talouspakotteiden rikkomisesta Binancen toimitusjohtajalle ja toiselle perustajalle, Changpeng Zhaolle. Binance on kieltäytynyt kommentoimasta tutkintaa.

Kryptoalaa seuraavien tarkkailijoiden mukaan Binancen kaatuminen olisi tuhoisa koko virtuaalivaluuttojen markkinalle. Zhaon viime aikojen julkiset esiintymiset eivät ole rauhoittaneet huolia.

Hän sanoi äskettäin CNBC:n haastattelussa "unohtaneensa" osan 2,1 miljardin dollarin maksusta, jonka Binance sai FTX:ltä viime vuonna. Osa siitä maksettiin Zhaon mukaan FTX:n arvottomaksi muuttuneessa valuutassa, mutta noin 580 miljoonan suoritus lojui koskemattomana puolentoista vuoden ajan ennen kuin Binance hoksasi siirtää sen.

– Pitäisikö yli puolen miljardin dollarin unohtamisen lisätä luottamustani Binancen kykyyn hoitaa välitystoimintaa, ihmetteli Grit Capitalin toimitusjohtaja Genevieve Roch-Decter uutissivusto Coindeskissä julkaistussa kirjoituksessa.

Toiset tarkkailija luottavat yhä Binanceen ja huomauttavat, että välittäjä on selvästi vakavaraisempi ja taseeltaan suurempi kuin mitä FTX oli ennen romahdusta.