Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hyviä uutisia yleisen asumistuen saajille: ensi vuonna luvassa lisää rahaa

Yleiseen asumistukeen on tulossa muutoksia ensi vuonna, tiedottaa Kela.

Tuen määrän laskennassa hyväksyttäviä menoja korotetaan, koska energian hinnat ovat kohonneet huomattavasti. Lämmityskustannusten ja omakotitalon hoitoon hyväksyttäviä menoja korotetaan 57 prosentilla kuluvan vuoden tasosta, ja muutos on voimassa koko ensi vuoden ajan.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että esimerkiksi yhden henkilön ruokakunnalta hyväksytään ensi vuonna 66 euron lämmityskustannukset kuukaudessa, kun summa on aiemmin ollut 42 euroa.

Summa nousee, jos ruokakuntaan kuuluu useampi henkilö. Jokaista lisähenkilöä kohden lämmityskustannuksiin lisätään 22 euroa kuukaudessa, kun summa aiemmin oli 14 euroa kuukaudessa.

Myös omakotitalojen hyväksyttäviä hoitomenoja korotetaan. Kun tänä vuonna summa on ollut yhden hengen ruokakunnalla 99 euroa kuukaudessa, nousee se ensi vuonna 155 euroon.

– Korotuksilla halutaan helpottaa sähkön korkean hinnan aiheuttamia taloudellisia vaikeuksia, Kelan tiedotteessa todetaan.

Myös asumistuessa hyväksyttävien asumismenojen enimmäismäärät nousevat vuoden 2023 alussa, koska ne tarkistetaan vuosittain elinkustannusindeksin mukaan.

Kela tiedottaa ottavansa muuttuneet normit ja muut korotukset huomioon, kun se käsittelee uusia asumistukihakemuksia tai tarkistaa jo myönnettyjä asumistukia 1.1.2023 alkaen.

Kelasta neuvotaan, että asumistuen tarkistaminen on tarpeen, jos tuen saaja asuu omakotitalossa tai jos asumismenoissa on tapahtunut vähintään 50 euron muutos. Kelan verkkosivuilla oleva yleisen asumistuen laskuri päivitetään tammikuussa.

Kela huomauttaa myös, että monia muita Kelan etuuksia korotetaan vuoden alussa, millä voi olla vaikutusta asumistuen määrään.