Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Japanissa inflaatio oli marraskuussa 3,7 prosenttia, korkeimmillaan sitten vuoden 1981

Japanissa hinnat nousivat marraskuussa kovinta tahtiaan sitten vuoden 1981, selviää sisäministeriön perjantaina julkaisemista luvuista. Inflaatiota ovat osaltaan lietsoneet aiempaa korkeammat energiakustannukset.

Keskeiset kuluttajahinnat, pois lukien tuoreet ruokatarvikkeet, nousivat viime kuussa 3,7 prosenttia verrattuna samaan ajanjaksoon vuotta aiemmin. Eniten hinnat nousivat prosessoidun ruuan osalta. Polttoaineen hinnan nousua saatiin suitsittua valtion tuilla.

Luvut ovat selvästi yli Japanin pitkäaikaisen kahden prosentin tavoitteen, mutta ovat kaukana esimerkiksi Yhdysvaltain ja Britannian laukkaavista inflaatioista. Energian ja elintarvikkeiden hinnoista putsattu pohjainflaatio oli sekin japanilaisittain korkealla tasolla 2,8 prosentissa.

Japanin keskuspankki ei ole lähtenyt nostamaan ohjauskorkojaan, toisin kuin Euroopan keskuspankki ja Yhdysvaltojen Fed. Japanin keskuspankki sanoo pitävänsä viime aikojen inflaatiokehitystä väliaikaisena ilmiönä eikä katso, että matalia korkoja tarvitsisi vielä korjata ylöspäin.

Keskuspankin linja on tämän vuoden aikana heikentänyt jeniä tuntuvasti. Maaliskuussa yksi dollari maksoi 115 jeniä, mutta viime aikoina dollarin kurssi on liikkunut jopa 151 jenissä.

Tällä viikolla jeni on vahvistunut, kun Japanin keskuspankki yllättäen ilmoitti rahapolitiikan kiristyksestä, määritellen valtionlainojen koroille aiempaa laajemman vaihteluvälin.

Japanissa ennakoidaan, että inflaatio kiihtyy vuodenvaihteen vaiheilla noin neljään prosenttiin, mutta kääntyy sen jälkeen laskuun.