Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Natsien keskitysleirin entinen sihteeri valitti kahden vuoden ehdollisesta tuomiostaan

Kahden vuoden ehdollisen vankeusrangaistuksen viime viikolla saksalaisessa tuomioistuimessa saanut keskitysleirin entinen sihteeri Irmgard Furchner, 97, on valittanut tuomiostaan, kertoivat oikeuslähteet keskiviikkona.

Furchner tuomittiin osallisuudesta yli 10 000 ihmisen murhaan Stutthofin keskitysleirillä Puolassa. Hänet tuomittiin nuoria koskevan lain mukaan, koska hän oli rikosten tapahtuessa teini-ikäinen. Furchner toimi keskitysleirin sihteerinä vuosina 1943–1945.

Ylempi oikeusistuin ei käy enää läpi itse juttua, vaan tarkastelee ainoastaan sitä, onko lakia sovellettu oikein ja oikeusprosessi toiminut moitteetta.

Furchner muun muassa kirjoitti puhtaaksi keskitysleirin komentajan Paul-Werner Hoppen sanelemia teloitusmääräyksiä. Stutthofissa kuoli noin 65 000 vankia: juutalaisia, venäläisiä sotavankeja ja puolalaisia.

Furchnerin oikeudenkäynnin oli määrä tapahtua jo syksyllä 2021, mutta sitä lykättiin, kun hän pakeni taksilla vanhainkodista. Furchner jäi kiinni muutaman tunnin jälkeen.