Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Israelin parlamentti hyväksyi valtaan palaavan Netanjahun uuden hallituksen

Israelin parlamentti, knesset, hyväksyi torstaina valtaan palaavan pääministeri Benjamin Netanjahun uuden hallituksen. Netanjahu, 73, aloitti näin jo kuudennen pääministerikautensa.

Samalla parlamentin puhemieheksi valittiin ensimmäistä kertaa julkisesti homoseksuaalinen henkilö, ex-ministeri Amir Ohana.

Puhemies on maan kolmanneksi arvovaltaisin henkilö presidentin ja pääministerin jälkeen.

Netanjahu nimesi entisenä tiedusteluministerinä toimineen Eli Cohenin maan ulkoministeriksi. Netanjahun Likud-puolueeseen kuuluva Cohen on rakentanut Israelin ja useiden arabimaiden välisiä suhteiden normalisointia koskevia sopimuksia.

Netanjahu kertoi nimityksestä maan parlamentille eli knessetille pitämässään puheessa, jossa käsiteltiin myös tulevan hallituksen suuntaa.

Knessetin istunnon ulkopuolella noin tuhat mielenosoittajaa vaati "pimeyden karkottamista", kertoi muun muassa Times of Israel -lehti. Mielenosoittajat huusivat rasismin ja korruption vastaisia huutoja. Kuvissa näkyi Israelin lippuja sekä sateenkaarilippuja.

Netanjahua vastaan on parhaillaan menossa korruptio-oikeudenkäynti.

Is raelin oikeistolaisin hallituskoalitio

Netanjahun johdolla Israel saa historiansa oikeistolaisimman hallituskoalition. Uudessa hallituskoalitiossa on mukana niin ääriuskonnollisia kuin äärioikeistolaisiakin. Netanjahun johtama koalitio sai selvän enemmistön knessetiin marraskuun alussa pidetyissä parlamenttivaaleissa.

Netanjahu jatkaa siirtokuntien laajentamisen politiikkaa Länsirannalla, sanoi hänen Likud-puolueensa keskiviikkona. Tuleva hallitus on herättänyt pelkoja sotilaallisesta eskalaatiosta miehitetyllä Länsirannalla, jossa ovat meneillään pahimmat väkivaltaisuudet 20 vuoteen.

– Hallitus pyrkii vahvistamaan turvallisuusjoukkoja ja tukee sotilaita ja poliiseja taistelemaan ja kukistamaan terrorismin, sanoi Likud-puolue lausunnossaan.

Lausunto julkaistiin, kun Netanjahu paljasti nimittäneensä entisen kenraalin Yoav Galantin uudeksi puolustusministeriksi. Galant on myös Likud-puolueen jäsen ja Netanjahun läheinen tukija. Galantilla on ollut eri ministerin salkkuja myös Netanjahun aiemmissa hallituksissa.