Myanmarin sotilasvallankaappauksessa viime vuonna syrjäytetty johtaja Aung San Suu Kyi on tänään saanut seitsemän vuoden vankeustuomion. Asiasta kertoi oikeuslähde uutistoimisto AFP:lle.
Viime vuoden vallankaappauksesta lähtien vangittuna olleen Aung San Suu Kyin oikeudenkäynti kesti puolitoista vuotta. Kesäkuussa hänet siirrettiin BBC:n mukaan kotiarestista vankilan eristysselliin pääkaupungissa Naypyidawissa.
Oikeuslähteen mukaan Aung San Suu Kyi tuomittiin viidestä korruptiosyytteestä, jotka liittyivät "valtiolle menetyksiä" aiheuttaneeseen helikopterin hankkimiseen ja ylläpitoon.
Hänet oli jo aiemmin tuomittu vankeuteen useista eri syytteistä, mukaan lukien korruptiosta, radiopuhelinten laittomasta hallussapidosta ja koronarajoitusten rikkomisesta.
Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan oikeudenkäynti oli tekaistu
Oikeuslähteen mukaan kyseessä oli viimeinen oikeudenkäynti häntä vastaan. Tämänpäiväisen tuomion myötä 77-vuotias Aung San Suu Kyi on yhteensä tuomittu vankilaan 33 vuodeksi. Hän aikoo valittaa tuomiostaan.
Asiantuntijoiden mukaan korruptiosyytteet eivät ole uskottavia.
– Mikään Aung San Suu Kyin johtajuudessa, hallinnossa tai elämäntavoissa ei anna pienintäkään viitettä korruptiosta, sanoi apulaisprofessori Htwe Htwe Thein Curtinin yliopistosta Australiasta. Hän piti korruptiosyytteitä naurettavina.
Myös ihmisoikeusjärjestöt ovat luonnehtineet Nobel-palkitun Aung San Suu Kyin oikeudenkäyntiä tekaistuksi. Toimittajat eivät ole saaneet osallistua niihin ja hänen asianajajiaan on kielletty puhumasta medialle. Myös AFP:lle puhunut oikeuslähde esiintyy tästä syystä nimettömänä.
Tuomion lausumisen jälkeen vankilaan johtavat tiet suljettiin liikenteeltä, kertoi kaupungissa ollut AFP:n toimittaja.
Oikeudenkäyntien alkamisesta lähtien Aung San Suu Kyi on julkisuudessa nähty vain kerran heikkolaatuisissa, valtion virallisessa mediassa julkaistuissa valokuvissa. AFP:lle puhuneen lähteen mukaan hän vaikutti tänään oikeudenkäynnissä terveeltä.
Myanmar on ollut sekasortoisessa tilassa sotilasvallankaappauksesta lähtien. Paikallisten ihmisoikeusjärjestöjen mukaan yli 2 600 ihmistä on kuollut ja 16 600 pidätetty juntan yrittäessä tukahduttaa maan opposition.