Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un haluaa maansa lisäävän ydinaseidensa määrää eksponentiaalisesti.
Kim peräänkuulutti ydinaseiden lisäämistä vuoden lopussa järjestetyn puoluekokouksen päätteeksi julkaistussa raportissa, jonka sisällöstä kertoi Pohjois-Korean valtionmedia KCNA.
Raportissa viitataan Yhdysvaltojen ja Etelä-Korean vihamielisyyksiin, joiden vuoksi Pohjois-Korea tarvitsee taktisten ydinaseiden massatuotantoa sekä uuden mannertenvälisen ballistisen ohjusjärjestelmän. KCNA:n mukaan uuden ohjusjärjestelmän pääasiallinen käyttötarkoitus on ydinasein tehtävä vastaisku.
Sotilaalliset jännitteet kasvoivat vuoden 2022 aikana alueella merkittävästi Pohjois-Korean tiheään tahtiin tekemien ohjuskokeiden vuoksi.
Pohjois-Korea laukaisi vuonna 2022 enemmän ohjuksia kuin minään vuonna aiemmin. Sen viime vuoden viimeinen ohjuskoe oli varhain lauantaiaamuna, kun se laukaisi kolme lyhyen matkan ballistista ohjusta.
Sunnuntaina Pohjois-Korea aloitti vuoden 2023 jatkamalla kokeita. KCNA:n mukaan kyseessä oli koelaukaisu raketinheittimillä.
Ohjuskokeet tehtiin vain joitakin päiviä sen jälkeen, kun Etelä-Korea ilmoitti havainneensa viisi pohjoiskorealaista miehittämätöntä lennokkia ilmatilassaan.
Kim painostaa Etelä-Koreaa ja Yhdysvaltoja
Politiikan tutkimusinstituutti Asan tutkija Go Myong-hyun sanoi uutistoimisto AFP:lle, että Pohjois-Korea on jo aiemmin uhannut ydinaseiden massatuotannolla.
– Pohjois-Korean ydinaseiden massatuotannon tarkoituksena on, että Yhdysvallat joutui jonain päivänä tunnustamaan Pohjois-Korean ydinasevaltioksi, Go sanoi AFP:lle.
Go summaa Pohjois-Korean Kimin uudenvuodenpuheen perusviestin olleen: "leikitään ydinaseilla".
Hänen mukaan Pohjois-Korea ei kerjää vuoropuhelua vaan se painostaa Etelä-Koreaa ja Yhdysvaltoja vahvistamalla ydinasevoimaa.
Kim on pitänyt aiempina vuosina uudenvuodenpuheen, mutta hän on luopunut perinteestä ja antaa lausuntonsa vuoden lopussa järjestettävässä puoluekokouksessa.
– Pohjois-Korea päätti vuoden uutispommilla, mutta sen viimeaikaiset ohjuskokeet eivät ole olleet teknisesti kovin vaikuttavia, soulilaisen Ewha-yliopiston professori Leif-Eric Easley sanoi.
Uhkailu saanee Etelä-Korean kasvattamaan omaa valmiuttaan
Pohjois-Korean viime aikojen provokaatiot, lennokit ja ohjuskokeet, vaikuttavat Easleyn mukaan ylimitoitetuilta pelotteluun, ja maa onkin voinut yrittää säikäyttää etelänaapurinsa pehmentämään politiikkaansa.
Easleyn mukaan Kimin kieltäytyminen diplomatiasta ja uhkailu ydinaseiden massatuotannolla johtaa kuitenkin todennäköisesti siihen, että Etelä-Korea kasvattaa omaa puolustuskykyään ja -valmiuttaan.
Easleyn mielestä Kiinalla on avainrooli Korean niemimaan rauhoittamisessa ja tasapainottamisessa.
– Jos Kiina ei halua lähialueelleen Koreoiden välistä asevarustelukilpaa, sen on tehtävä enemmän rauhoittaakseen Pohjois-Koreaa vuonna 2023.