Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Meksikossa 14 ihmistä on kuollut vankilaan kohdistuneessa hyökkäyksessä, ja 24 vankia on päässyt karkuteille

Meksikossa 14 ihmistä on kuollut vankilaan tehdyssä hyökkäyksessä, kertoo Chihuahuan osavaltion syyttäjänvirasto tiedotteessa.

Ciudad Juarezin kaupungissa sijaitsevaan vankilaan tehdyn iskun seurauksena pääsi myös karkuun 24 vankia. Kuolleiden joukossa on puolestaan kymmenen viranomaista, muun muassa vanginvartijoita.

Tiedotteen mukaan hyökkäykseen osallistui tuntematon määrä aseistautuneita henkilöitä, jotka olivat liikkeellä panssaroiduilla ajoneuvoilla.

Isku tapahtui sunnuntaina paikallista aikaa aamuseitsemältä. Hyökkäyksen seurauksena vangit ottivat syyttäjien mukaan yhteen vankilan sisällä, ja 13 ihmisen kerrotaan saaneen vammoja tappeluissa.

Paikallisen median mukaan vankilan sisällä osa mellakoivista vangeista sytytti esineistöä tuleen ja otti yhteen vanginvartijoiden kanssa.

Laitoksessa on vankeja eri rikollisryhmistä ja huumekartelleista, mutta heitä pidetään eri osastoilla.

Syyttäjien mukaan neljä ihmistä otettiin kiinni, mutta sitä ei tarkennettu, oliko kyse vangeista vai vankilaan hyökänneistä.

Hetkeä ennen hyökkäystä aseistautuneet henkilöt olivat ampuneet paikallisia poliiseja kohti läheisellä kadulla. Syyttäjänviraston mukaan ampumista seurasi takaa-ajo, joka päättyi ajoneuvon takavarikointiin sekä neljän miehen kiinniottoon. Viranomaisia kohti kerrotaan ammutun myös vankilan ulkopuolella.

Selkkaus vankilassa kesti syyttäjien mukaan viitisen tuntia ennen kuin tilanne saatiin hallintaan.

Samaisessa vankilassa nähty useita tappeluita ja mellakoita

Ciudad Juarezin syyttäjät selvittävät hyökkäyksen motiivia.

Tarkkoja tietoja siitä, miten yli 20 vankia pääsi karkaamaan, ei ole myöskään kerrottu.

Meksikon puolella rajaa Texasin El Pasosta sijaitsevassa Ciudad Juarezissa on ollut vuosien aikana lukuisia väkivaltaisia yhteenottoja kilpailevien huumekartellien sekä viranomaisten välillä. Tuhannet ihmiset ovat saaneet surmansa yhteenotoissa viime vuosikymmenen aikana.

Samaisessa vankilassa on nähty useaan otteeseen tappeluita ja mellakoita, ja esimerkiksi vuoden 2009 maaliskuussa 20 ihmistä sai surmansa yhteenotossa.

Viime vuoden elokuussa kilpailevat rikollisjengit ottivat yhteen ja kolme vankia kuoli.

Vuoden 2022 helmikuussa julkaistun paikallisen ihmisoikeuskomission raportin mukaan vankilassa on yli 3 700 vankia, kun maksimikapasiteetiksi on ilmoitettu 3 135.

Ylikuormitus ja väkivaltaisuudet ovat krooninen ongelma meksikolaisissa vankilaitoksissa. Väkivaltaongelma on lisäksi pahentunut viime vuosina rikollisryhmien välisten konfliktien vuoksi.