Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lumisateet valtaavat läntisen Suomen viikonloppuna – tiistaina säässä tapahtuu selvä käänne

Lauantai alkaa poutaisissa pakkaskeleissä ympäri maata, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Jari Tuovinen. Länteen saapuu kuitenkin päivän aikana sadealue, joka voi saavuttaa Pohjanmaan ja Meri-Lapin iltaan mennessä.

– Niille alueille voi ehtiä tulla heikkoja lumisateita lauantain aikana, Tuovinen sanoo.

Suomen yllä ollut korkeapaine alkaa väistyä lauantain aikana kohti kaakkoa. Samalla eteläinen tuuli voimistuu lännessä.

Lämpötilat pysyttelevät idässä ja pohjoisessa 15 ja 25 pakkasasteen välillä. Lännessä ja etelässä pakkaset jäävät viiden ja kymmenen asteen välimaastoon.

– Lännessä voimistuva tuuli lisää kuitenkin pakkasten purevuutta, Tuovinen sanoo.

Lunta voi kertyä lännessä jopa kymmenen senttiä sunnuntain aikana

Länteen saapuva sadealue leviää sunnuntain aikana laajemmin maan länsiosiin ja Länsi-Lappiin, ja alueille on Tuovisen mukaan luvassa lumisateita.

– Lunta voi kertyä jopa kymmenisen senttiä, mutta yleisesti jäädään viiden sentin tuntumaan.

Satava lumi voi kinostua voimistuneiden tuulten takia.

Maan länsiosiin on annettu varoitukset huonosta ajokelistä lumisateiden takia. Merialueille on annettu varoitukset kovasta tuulesta Suomenlahtea lukuun ottamatta.

Lämpötila muuttuu sunnuntain aikana lauhemmaksi, mutta pysyy pakkasen puolella. Lännessä ja etelässä on noin viisi astetta pakkasta, kun taas pohjoisessa ja idässä pakkasta on kymmenen ja 18 asteen välillä.

Lumisateet jatkuvat maanantaina, mutta heikentyvät iltaa kohti

Sateet jatkuvat maan länsiosissa maanantaina. Lunta voi Tuovisen mukaan tulla yhä runsaasti Varsinais-Suomen ja Oulun välisellä alueella, mukaan lukien Pirkanmaalla. Lunta voi kertyä lounaisrannikolla ja Oulun ympäristössä jopa kymmenen senttiä, muualla lännessä viitisen senttiä.

Jatkuvat lumisateet tulevat vaikeuttamaan Tuovisen mukaan maanantaiaamun liikennettä. Maan pohjois- ja länsiosiin on annettu varoitukset huonosta ajokelistä. Merialueille annetut tuulivaroitukset jatkuvat maanantaina.

– Sateet tulevat heikentymään maanantai-iltaa kohden. Ne voivat yltää pääkaupunkiseudulle maanantai-iltapäivänä, mutta ovat menettäneet jo silloin kovimman kärkensä, Tuovinen sanoo.

Lämpötilat lauhtuvat maanantaina kovimmista pakkaslukemista ja liikkuvat viiden pakkasasteen tuntumassa.

Lämpötilat kohoavat plussan puolelle tiistaina

Tiistaina säässä tapahtuu Tuovisen mukaan käänne kohti huomattavasti lauhempaa säätä. Tuuli kääntyy lämpimämmäksi eteläiseksi ja lounaiseksi tuuleksi.

– Lämpötilat nousevat yli nollarajan suuressa osassa maata Oulun rajalle asti. Lounaissaaristossa voi olla jopa viisi lämpöastetta.

Lännen lumisateet ovat myös väistyneet tiistaihin mennessä. Eri puolilla Suomea voi olla hajanaisia vesi- ja räntäsateita.

Tiistaille on annettu kuitenkin varoitukset huonosta ajokelistä kaikkialle Suomeen pohjoista lukuun ottamatta.

Kovat tuulet voivat jatkua Tuovisen mukaan ensi viikon loppuun saakka.