Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lähes 30 kuoli El Chapon pojan pidätysoperaatiossa Meksikossa

Lähes 30 ihmistä kuoli torstaina Meksikossa suuroperaatiossa, jossa otettiin kiinni huumeparoni Joaquin Guzmanin poika. Meksikon hallituksen mukaan kuolleista kymmenen oli sotilaita ja loput epäiltyjä rikollisia. Lisäksi yli 30 sotilasta haavoittui ja yli 20 asemiestä otettiin kiinni.

Operaatio toteutettiin puolen vuoden jäljityksen päätteeksi Culiacanin kaupungissa Meksikon länsirannikolla sijaitsevassa Sinaloan osavaltiossa. Kiinnioton jälkeen Ovidio Guzman lennätettiin pääkaupunki Mexicoon sotilaskoneella. Operaation jälkeen kaupungissa ammuskeltiin, ja Guzmanin huumekartellin jäsenet sytyttivät autoja ja taloja tuleen. Ammuskelussa paikallisella lentokentällä vaurioitui myös kolme lentokonetta.

El Chapo -nimellä (Pätkä) tunnetun Joaquin Guzmanin pojan Ovidio Guzmanin on epäilty johtaneen osaa Sinaloan huumekartellista sen jälkeen, kun El Chapo luovutettiin Yhdysvaltoihin vuonna 2017. Myös Yhdysvallat oli etsintäkuuluttanut El Ratoniksi (Hiiri) kutsutun pojan ja luvannut viiden miljoonan dollarin palkkion tämän pidätykseen johtavista tiedoista. Meksikon ulkoministerin Marcelo Ebrardin mukaan Guzman joutuu kuitenkin oikeuden eteen Meksikossa.

Ovidio Guzman onnistuttiin hetkellisesti pidättämään jo vuonna 2019, mutta Meksikon turvallisuusjoukot joutuivat silloin vapauttamaan hänet Sinaloan kartellin asemiesten hyökättyä heidän kimppuunsa.

Isä Joaquin Guzman kärsii elinkautista tuomiota Coloradossa Yhdysvalloissa korkeimman turvallisuusluokan vankilassa. Hän johti neljännesvuosisadan ajan kartellia, joka salakuljetti Yhdysvaltoihin satoja tonneja kokaiinia, heroiinia, metamfetamiinia ja marihuanaa. Sinaloan kartelli on yhä yksi Meksikon vahvimmista.

Meksikossa on murhattu yli 340 000 ihmistä sen jälkeen, kun sen hallitus marssitti armeijan sotimaan huumekartelleja vastaan. Kartelleja epäillään valtaosista murhia.