Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Talouden hidastuminen alkaa näkyä teollisuudessa, Suomen teollisuustuotanto oli marraskuussa pienempi kuin edelliskuussa tai vuosi aiemmin

Talouden hidastuminen alkaa heijastua hiljalleen Suomen teollisuuteen.

Suomen teollisuustuotanto väheni marraskuussa sekä edelliskuuhun että vuoden takaiseen verrattuna, kertoo Tilastokeskus. Suomen kausitasoitettu teollisuustuotanto laski marraskuussa 1,2 prosenttia edelliskuusta ja työpäiväkorjattu tuotanto 3,1 prosenttia vuoden takaisesta.

Keskuskauppakamarin pääekonomistin Jukka Appelqvistin mukaan veto on hiipunut asteittain ja loppusyksystä teollisuuden näkymät ovat synkistyneet.

– Vielä viime vuoden alkupuolella mitattiin teollisuustuotannossa erinomaisia kasvulukuja ja Ukrainan sodan laukaisemaan talouden heikkenemisvaiheeseen lähdettiin teollisuuden toimialoilla hyvistä asemista. Suomen teollisuuden rakenne painottuu isoihin projekteihin, joten uusien tilausten heikkous ei aluksi suuremmin latistanut tuotantomääriä, sanoo Appelqvist kommentissaan.

Marraskuun ja lokakuun välinen 1,2 prosentin kuukausitason pudotus on kuitenkin loivempi kuin lokakuussa, jolloin kausitasoitettu teollisuustuotanto putosi 2,3 prosenttia edellisestä kuukaudesta.

Teollisuustuotanto väheni marraskuussa lähes kaikilla tarkastelluilla päätoimialoilla edellisestä kuukaudesta. Tuotantoa oli hieman edelliskuukautta enemmän ainoastaan elintarviketeollisuudessa sekä kaivostoiminnan ja louhinnan toimialalla.

Kysyntää rasittavat sekä inflaatio että korot

Danske Bankin pääekonomistin Pasi Kuoppamäen mukaan kotimaista kysyntää rasittavat inflaatio ja nousevat korot. Sen lisäksi Venäjän kanssa käyty kauppa on romahtanut ja talouskasvu hyytyy maailmanlaajuisesti.

– Uusien tilauksien arvo laski myös esimerkiksi Saksassa, kirjoittaa Kuoppamäki.

Kuoppamäki sanoo kommentissaan, että Tilastokeskuksen lukujen perusteella ei ole kuitenkaan näkyvissä syöksykierrettä, eli luvut sopivat ennusteeseen lievästä taantumasta.

Esimerkiksi Suomen Pankki on ennustanut, että Suomen taloudessa koetaan lievä taantuma.

Teollisuuden uudet tilaukset vähenivät marraskuussa lähes yhdeksän prosenttia vuodentakaisesta. Tilaukset vähenivät kaikilla tarkastelluilla teollisuuden päätoimialoilla. Eniten tilaukset vähenivät metalliteollisuudessa, jossa uusien tilausten arvo oli 10,9 prosenttia pienempi kuin vuotta aiemmin.

– Tiputusta selittää osaltaan varsin korkea vertailutaso viime vuodelta, jolloin marraskuu oli hyvä kuukausi tilausten osalta, sanoo Jukka Appelqvist kommentissaan.

Hän jatkaa, että tuoreinta lukemaa ei voi silti pitää erityisen hyvänä.

Teollisuuden uusissa tilauksissa voimakkaat heilahtelut kuukausitasolla ovat tyypillisiä.