Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uusien hyvinvointialueiden koetinkivi – tänään maksetaan ensimmäiset palkat

Noin kolme neljäsosaa uusien hyvinvointialueiden palkansaajista on tänään saamassa ensimmäisen palkkansa. Palkkojen on määrä saapua tällä viikolla lähinnä hyvinvointialueiden vakituiselle henkilöstölle.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialue ilmoitti tänään aamulla, että hyvinvointialueen ensimmäiset palkat on maksettu onnistuneesti. Palkka on maksettu kyseisellä alueella tänään noin 4 000 työntekijälle.

Palkkalaskelmien tarkistuksessa oli havaittu jonkin verran puuttuvia palkkoja, mutta näitä on korjattu kassamaksulla.

– Saamme tämän päivän aikana tarkempaa tietoa kokonaistilanteesta, eli onko esimerkiksi korjauspyyntöjä jätetty tekemättä, Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen henkilöstöjohtaja Anne Sivula sanoo tiedotteessa.

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella palkanmaksu on sujunut hyvinvointialueen tiedotteen mukaan pääosin ongelmitta. Palkanmaksun virheitä on näkynyt alueella työkokemuslisien ja muiden palkanlisien osalta.

Etelä-Karjalan hyvinvointialueella palkanmaksu vakituiselle henkilöstölle on sujunut tänään ongelmitta, kertoo hyvinvointialue omassa tiedotteessaan. Hyvinvointialueen johtoryhmä seuraa tilannetta päivän mittaan. Palkanmaksun mahdolliset virheet korjataan ylimääräisillä palkka-ajoilla.

Virheen syynä usein puutteet järjestelmän tiedoissa

Valtiovarainministeriön muutosjohtaja Ville-Veikko Ahonen arvioi aiemmin tällä viikolla, että palkat saadaan pääosin maksettua, mutta yksittäisten työntekijöiden palkkoja jää maksamatta kokonaan.

Työntekijöiden tulee varautua Ahosen mukaan siihen, että virheitä palkanmaksussa sattuu kaikilla alueilla Suomessa. Hän kehottaa henkilöstöä lukemaan tarkasti ohjeet siihen, miten palkkoihin voi pyytää korjauksia. Virheet pyritään korjaamaan seuraavina arkipäivinä, jotta puuttuvat palkat saadaan maksettua.

Palkkojen mahdolliset virheet johtuvat Ahosen mukaan usein siitä, että palkanmaksujärjestelmään siirtyneet tiedot eivät ole ajan tasalla. Kyse voi olla myös inhimillisestä virheestä, jos esimerkiksi esihenkilö ei ole käynyt hyväksymässä työntekijän palkkaa.

Muutosjohtajan mukaan suurempia virheriskejä liittyy tammikuun lopussa maksettaviin palkkoihin. Tuolloin palkka on määrä maksaa muun muassa määräaikaisille työntekijöille.

– Tällä tietoa olen itse eniten huolissani siitä kuun lopun palkanmaksusta. Tammikuun lopulla määräaikaiset työntekijät, joita hyvinvointialueilla on noin 20–25 prosenttia henkilöstöstä, saavat ensimmäistä kertaa palkat. Lisäksi erilaiset etuudet ja avustukset maksetaan ensimmäistä kertaa kuun lopulla, Ahonen arvioi STT:lle keskiviikkona.

Syy Ahosen huoleen on se, että esimerkiksi määräaikaisten, tuntityöntekijöiden ja sijaisten tuntikirjaukset on tehty vanhassa järjestelmässä, josta on paljon monimutkaisempaa siirtää tietoja uuteen järjestelmään.