Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Bolsonaron hallituksen ex-ministeri pidätetty epäiltynä yhteyksistä mellakointiin

Brasiliassa maan entinen oikeusministeri Anderson Torres pidätettiin lauantaina lentokentällä hänen saavuttuaan takaisin maahan Yhdysvalloista.

Syynä Torresin pidätykseen on hänen roolinsa tammikuun 8. päivän mellakoissa. Häntä epäillään yhteistyöstä mellakoitsijoiden kanssa.

Brasilian korkein oikeus myös antoi syyttäjälaitokselle luvan lisätä entinen presidentti Jair Bolsonaro epäillyksi tutkinnassa, joka liittyy viime viikonloppuna maan hallintorakennuksiin tehtyyn hyökkäykseen.

Bolsonaroa tutkitaan yhtenä henkilöistä, joiden epäillään kannustaneen tai innoittaneen ex-presidentin kannattajia mellakkaan sunnuntaina 8. tammikuuta. Tuhannet Bolsonaron tukijat tunkeutuivat presidentinpalatsiin, kongressin tiloihin sekä korkeimpaan oikeuteen, rikkoivat ikkunoita ja huonekaluja, tuhosivat taidetta ja kirjoittivat seinille vaatimuksia sotilasvallankaappauksesta. Tapahtunutta on verrattu Yhdysvaltojen vuoden 2021 mellakointiin Capitolilla.

Bolsonaro on tällä hetkellä Yhdysvalloissa.

Bolsonaro kyseenalaistanut presidentinvaalien oikeellisuutta

Syyttäjälaitos kertoi aiemmin perustelleensa pyyntöä Bolsonaron julkaisemalla videolla, jossa tämä kyseenalaistaa viime vuoden presidentinvaalien oikeellisuuden. Lausunnon mukaan Bolsonaro on saattanut näin julkisesti lietsoa rikokseen.

Bolsonaron video julkaistiin kaksi päivää mellakoinnin jälkeen ja sittemmin poistettiin.

Syyttäjälaitos huomautti lausunnossaan, että videolla voi olla todistusvoimaa, vaikka se julkaistiin vasta mellakoinnin jo tapahduttua. Videolla voi olla syyttäjälaitoksen mukaan merkitystä tutkittaessa Bolsonaron toimia sekä ennen sunnuntain mellakointia että sen jälkeen.

Bolsonaro on jo vuosien ajan pyrkinyt herättämään epäluottamusta Brasilian kansainvälisesti kehuttuun vaalijärjestelmään. Hän ei ole julkisesti tunnustanut hävinneensä vaaleja ja lähti Yhdysvaltoihin ennen kuin hänen seuraajansa Luiz Inacio Lula da Silva astui virkaan.