Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sisilian mafian viimeinen "kummisetä" pidätettiin Italiassa – Matteo Messina Denaron pidätystä pidetään merkittävänä voittona mafiasta

Italian mafianvastaisessa taistelussa tehtiin maanantaina historiaa, kun 30 vuotta lain kouraa pakoillut Matteo Messina Denaro pidätettiin Palermossa. Sisilialaisen Cosa Nostra -mafiajärjestön viimeiseksi "kummisedäksi" kutsuttu Messina Denaro oli Italian etsityin rikollinen.

60-vuotias Messina Denaro jäi kiinni yksityisklinikalla, jossa hänen kerrotaan käyneen syöpähoidoissa.

Operaatioon osallistui yli sata poliisia. Heti pidätyksen jälkeen kuvatulla videolla operaatiota todistaneet palermolaiset puhkesivat spontaaneihin aplodeihin.

Palermoon maanantaina matkustanut Italian pääministeri Giorgia Meloni luonnehti Messina Denaron pidättämisen olevan suuri voitto, joka todistaa, ettei valtio luovuta mafian edessä.

– Emme ole voittaneet sotaa tai kukistaneet mafiaa, mutta tämä on kova isku järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan, Meloni sanoi.

Sisäministeri Matteo Piantedosi puolestaan sanoi, että "erittäin vaarallisen" mafioson pidätys oli poikkeuksellinen päivä Italian valtiolle.

– Vaikka se vie aikaa, lopulta oikeus voittaa, Piantedosi kommentoi.

Edellinen valokuva yli 30 vuoden takaa

Messina Denaro on ollut Italiassa lähes myyttinen hahmo, josta ei ole tähän asti ollut yhtään tuoretta valokuvaa ja vain yksi äänitallenne. Häntä on pidetty Cosa Nostran entisen johtajan, lähes päivälleen 30 vuotta sitten pidätetyn Salvatore Riinan seuraajana.

Messina Denaro on tuomittu elinkautiseen vankeuteen lukuisista murhista. Hän oli viimeinen vapaalla jalalla ollut mafiapomo, joka 1990-luvulla osallistui mafiaa vastustaneiden tuomareiden Giovanni Falconen ja Paolo Borsellinon murhiin sekä Milanon, Rooman ja Firenzen pommi-iskuihin.

– Jos hän joskus päättää puhua, hän voisi mullistaa Italian historian, toimittaja Lirio Abbate sanoi La Repubblica -lehdessä.

Messina Denaron ei kuitenkaan uskota enää olevan Sisilian mafian todellinen johtaja. Cosa Nostra ei myöskään ole enää Italian vaarallisin mafiajärjestö, vaan sen edelle on kiilannut varsinkin calabrialainen 'Ndrangheta.

Pidätys Palermon keskustassa on herättänyt myös kysymyksiä. Maassa ihmetellään nyt, miten maailman kymmenen etsityimmän rikollisen joukkoon kuuluva mafiapomo on voinut pakoilla viranomaisia vuosikymmenten ajan omalla kotiseudullaan.

Messina Denaron uskotaan käyneen Andrea Bonafede -salanimen turvin sisilialaisella yksityisklinikalla useita kertoja viimeisen kahden vuoden aikana. Vaikka mafioson on vuosien varrella huhuttu muokanneen ulkonäköään plastiikkakirurgialla, näyttää hän pidätyskuvassa huomattavan samannäköiseltä kuin poliisin etsintäkuulutuskuvissa.