Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisijärjestöjen liitto: Uupunut henkilöstö ja heikentynyt maan sisäinen turvallisuus huono yhdistelmä

Uupunut poliisin henkilöstö ja heikentynyt maan sisäinen turvallisuus ovat huono yhdistelmä, varoittaa Suomen poliisijärjestöjen liitto SPJL. Liitto selvitti jäsenistönsä työtilannetta tuoreella kyselyllä.

Yli 70 prosenttia kyselyyn vastanneista kertoi oman työmääränsä lisääntyneen kahden tai kolmen viime vuoden aikana. Oman työyhteisön tehtävien lisääntymisen on havainnut liki neljä viidesosaa vastaajista.

Poliiseista vain kuusi prosenttia sanoi resurssien, eli ajan, rahan ja henkilöstön, lisääntyneen samana aikana.

Lähes kaksi kolmasosaa poliiseista kertoi tuntevansa uupumusta useammin kuin muutaman kerran vuodessa. Vastanneista liki kolmasosa sanoi kokevansa uupumusta viikoittain.

SPJL:n puheenjohtaja Jonne Rinne pitää kyselyn tuloksia erittäin huolestuttavina. Hänen mukaansa kentältä tuleva viesti osoittaa, että lisäbudjeteissa poliisille ja oikeushallinnolle tulleet määrärahat eivät riitä lisääntyneen työmäärän, entistä haasteellisempien tehtävien ja uusien vaatimusta kattamiseen.

– Puhe poliisin määrärahojen lisäämisestä ei lämmitä, kun se ei näy jokapäiväisessä työssä, jonka tahti vain kiihtyy, Rinne toteaa SPJL:n tiedotteessa.

Noin puolet vastanneista kertoi, että uupumus näkyy unihäiriöinä sekä siinä, että työaika ei tunnu riittävän annettujen tehtävien hoitamiseen, mikä aiheuttaa stressiä. Rinteen mukaan poliisin henkilöstön uupuminen on huolestuttavaa myös sisäisen turvallisuuden kannalta.

–  71 prosenttia vastaajista näkee Suomen sisäisen turvallisuuden heikentyneen viimeisen kolmen vuoden aikana. Suomella ei ole varaa uuvuttaa niitä, jotka ovat etulinjassa huolehtimassa Suomessa asuvien turvallisuudesta, Rinne lisää.

Palkka ei vastaa työn vaativuutta

Noin kolme viidesosaa kyselyyn vastanneista katsoo, että heidän palkkansa ei vastaa tehtävien vaativuutta.

– Erityisesti oikeusministeriön hallinnonalalla työnkuvat ovat muuttuneet huomattavasti vaativammiksi, ja monet oikeushallinnossa työskentelevät jäsenemme tekevät hyvin vaativaa, itsenäistä päätöksentekoa edellyttävää työtä, mutta tämä ei näy palkkauksessa, Rinne painottaa.

Hänen mukaansa myös rikostutkinnassa on entistä enemmän hyvin monimutkaisia, kansainvälistä yhteistyötäkin vaativia tehtäviä.