Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EU-komission puheenjohtaja kritisoi Kiinan teollisuuspolitiikkaa: "Emme epäröi aloittaa tutkintoja"

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen peräänkuuluttaa Euroopalta aiempaa tiukempaa vastausta Kiinan teollisuuspolitiikalle.

Maailman talousfoorumissa Sveitsin Davosissa tiistaina puhuneen von der Leyenin mukaan kilpailun puhtaissa teknologioissa pitää olla reilua. Hän sanoi, että Kiina on avoimesti kannustanut yrityksiä siirtämään tuotantoaan Euroopasta ja muualta Kiinaan.

– He tekevät niin lupauksilla halvasta energiasta, matalista työvoimakuluista ja vähäisemmästä sääntelystä. Samaan aikaan Kiina tukee voimakkaasti omaa teollisuuttaan ja rajoittaa EU-maiden yritysten pääsyä markkinoille, von der Leyen sanoi.

Komission puheenjohtajan mukaan EU ei epäröi aloittaa tutkintoja, jos se katsoo tukien vääristävän markkinoita Euroopassa.

Von der Leyen sanoi, että Euroopan pitää pystyä nykyistä paremmin tukemaan omaa puhtaiden teknologioiden teollisuuttaan.

– Näemme aggressiivisia pyrkimyksiä houkutella teollista kapasiteettiamme Kiinaan tai muualle.

Vauhtia vihreisiin investointeihin

Von der Leyen myös toisti aiemmin ilmaisemansa huolen Yhdysvaltojen satojen miljardien dollarien ilmastopaketista, joka sisältää anteliaita tukia vihreille teknologioille. Arvostelijoiden mukaan massiivinen ilmastopaketti vie investointeja pois Euroopasta.

Von der Leyenin mukaan EU on pyrkinyt etsimään Yhdysvaltojen kanssa ratkaisuja, jotta esimerkiksi EU:ssa valmistetut sähköautot voisivat hyötyä Yhdysvaltojen ilmastopaketista.

– Tavoitteenamme tulee olla häiriöiden välttäminen transatlanttisessa kaupassa ja investoinneissa. Meidän pitää pyrkiä varmistamaan, että kannustinohjelmamme ovat reiluja ja toisiaan vahvistavia.

Lisäksi von der Leyen kertoi, että komissio tulee esittämään uutta lakia, jolla pyritään vauhdittamaan vihreitä investointeja ja helpottamaan niiden rahoitusta.

– Aiomme erityisesti katsoa, miten voimme yksinkertaistaa ja nopeuttaa luvitusta puhtaiden teknologioiden uusille tuotantopaikoille.