Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Putin: "Venäjän voitto Ukrainassa on väistämätön"

Venäjän presidentti Vladimir Putin esiintyi itsevarmana valtakunnallisessa televisiossa vieraillessaan asetehtaalla Pietarissa. Vierailu on osa Leningradin piirityksen murtumisen 80-vuotispäivän juhlallisuuksia.

Puhuessaan tehtaan työntekijöille ja toimittajille Putin vakuutti, että Venäjän voitto Ukrainan sodassa on "väistämätön".

– Minulla ei ole siitä epäilystäkään, Putin sanoi.

Tavatessaan tätä ennen sotaveteraaneja Putin väitti myös, että kaikki Venäjän toimet Ukrainassa ovat tähdänneet Itä-Ukrainassa vuodesta 2014 käydyn sodan "lopettamiseen". Tosiasiassa Venäjä on tukenut Donbassin alueella Ukrainan asevoimia vastaan taistelleita separatistijoukkoja.

Putin perusteli tuttuun tapaansa 24. helmikuuta alkanutta suurhyökkäystä Ukrainaan pyrkimyksenä "denatsifioida ja demilitarisoida" Ukraina ja suojella Donbassin alueen väestöä sekä sillä, että Donbas on Venäjän "historiallinen alue".

Putinin tavoitteina arvioidaan olleen alunperin ottaa koko Ukrainan alue haltuun ja asettaa maahan Venäjä-myönteinen hallitus. Alkuperäisten suunnitelmien kariuduttua Ukrainan kovaan vastarintaan Venäjä on keskittynyt taistelemaan Donbassissa ja Ukrainan eteläosissa. Viime syyskuussa Venäjä järjesti valekansanäänestykset miehitetyn Donbassin lisäksi Hersonin ja Zaporizzian alueilla, minkä jälkeen Putin ilmoitti alueiden liittyvän Venäjään.

Ukraina ja länsimaat ovat torpanneet Putinin väitteet Ukrainasta ja ilmoitukset alueliitoksista kauttaaltaan sodan aikana. Putinin kommenteista uutisoivat Sky News ja The Guardian.