Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

STM on yhä sitä mieltä, että kiinalaismatkustajilta pitäisi vaatia koronatestiä – "Tämä on yhteinen EU-linja, emmekä tiedä Kiinan tautitilanteesta tarpeeksi"

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) pitää yhä kiinni kannastaan kiinalaismatkustajien koronatestivaatimuksesta. Sen mukaan Kiinasta Suomeen tulevilta matkustajilta pitäisi vaatia enintään kaksi vuorokautta vanha todistus ennakkoon otetusta testistä.

– Tämä on yhteinen EU-linja, emmekä tiedä Kiinan tautitilanteesta tarpeeksi, perustelee STM:n osastopäällikkö Taneli Puumalainen STT:lle.

STM on yhdessä sisäministeriön (SM) kanssa valmistellut tapaa, jolla vaatimus ennakkotestauksesta lainsäädännöllisesti toteutettaisiin.

STM:n näkemys on, että ennakkotestaamisessa pitäisi hyödyntää rajavartiolakia, joka on sisäministeriön vastuulla. Rajavartiolaitos voisi siten tarkastaa Suomen rajalla koronatodistukset matkustajilta.

Suomen lainsäädäntö on kuitenkin tiukka, ja ministeriöillä vaikuttaa tällä hetkellä olevan eri tulkinta siitä, ylittyykö välttämättömyyden kriteeri.

– Meillä on hyvin vahva välttämättömyyden vaade lainsäädännössä. Kysymys on siitä, ovatko kansanterveysperusteet riittävät siihen, että ennakkotestiä lähdettäisiin maahantuloedellytyksenä vaatimaan, Puumalainen kertoo.

STM: Pyrimme löytämään ratkaisua

STM katsoo, että välttämättömyyskriteeri täyttyy.

– Meidän näkemyksemme on, että uhka puoltaisi varovaisuustoimenpiteenä käyttöön otettavaa ennakkotestiä, Puumalainen sanoo.

STT kertoi maanantaina tietoihinsa perustuen, että sisäministeriössä olisi arvioitu, ettei kynnys terveysviranomaisten arvioiden valossa ole ainakaan vielä täyttynyt.

Puumalaisen mukaan tästä käydään edelleen neuvotteluja sisäministeriön kanssa.

– Oikeudellinen arvio ministeriöiden välillä on edelleen kesken. Pyrimme löytämään ratkaisua, mutta en osaa aikataulua ennakoida.

Sisäministeriöstä ei ehditty keskiviikkona kommentoida asiaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) julkaisi keskiviikkona ohjeen Kiinasta saapuville matkustajille. Siinä kehotetaan välttämään matkustamista sairaana. Lisäksi suositellaan muun muassa, että yli 15-vuotiaat käyttäisivät kirurgista suu-nenäsuojusta lennon aikana.

Kiina höllensi rajoituksiaan

Suomi alkoi aiemmin tässä kuussa valmistella rajoituksia Kiinasta tuleville matkustajille koronavirusmuunnosten leviämisen pelossa. Tuolloin päätettiin muun muassa vaatia ennakkoon tehtyä negatiivista koronavirustestiä. Taustalla oli Kiinan ilmoitus höllentää matkustusrajoituksiaan ja väestön alhainen suoja tautia vastaan.

EU-maita on suositeltu muun muassa vaatimaan Kiinasta saapuvilta matkustajilta negatiivista koronatestitulosta. Tämä koskee erityisesti maita, joilla on suoria lentoja Kiinasta. Suosituksesta päätettiin EU-maiden kokouksessa alkukuusta, muiden suositusten ohella.

Myös EU:n alainen Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskus (ECDC) ja EU:n lentoturvallisuusvirasto (Easa) päätyivät viime viikolla suosittelemaan muun muassa, että suorilla ja epäsuorilla lennoilla Kiinasta tulevat matkustajat pitäisi testata ennakkoon.

Pelkona uusi tuntematon virusmuunnos

Puumalaisen mukaan EU-maista ainakin 15 on jo ottanut ennakkotestaamisen käyttöön.

– Suomea lukuun ottamatta lähes kaikki tai jopa kaikki maat, joilla on suoria lentoyhteyksiä Kiinasta, ovat ottaneet ennakkotestin käyttöön.

Ruotsi oli Puumalaisen mukaan ensimmäisiä maita, jotka ottivat ennakkotestin käyttöön.

– Ruotsissa kansanterveysviranomainen totesi, että tämä on oikeasuhtainen toimi.

Puumalaisen mukaan Kiina ei ole kertonut epidemiatilanteestaan länsimaille riittävän avoimesti. Siten uhkana on, että Kiinassa syntyisi nykyisiä muunnoksia vakavampi tautimuoto ja se pääsisi leviämään EU:hun ja Suomeen ilman ennakkovaroitusta.

– Yksi keino leviämisen ehkäisyyn on, että pyritään ainakin ne ilmeisen positiiviset henkilöt jättämään sinne Kiinaan.

Pelkona on nimenomaan sellainen uusi ja vakava virusmuunnos, josta ei ole Kiinan ulkopuolella tietoa.

– Jos Kiinassa on nyt satoja miljoonia koronatautitapauksia, on myös mahdollista, että virus muuntuu selvästi enemmän, Puumalainen sanoo.