Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuhannet osoittivat mieltä Perun pääkaupungissa, yhteenotoilta poliisin kanssa ei vältytty

Etelä-Amerikassa tuhannet mielenosoittajat marssivat Perun pääkaupungin Liman kaduilla hallituksen vastaisessa mielenosoituksessa paikallista aikaa torstaina. Osa mielenosoittajista otti myös yhteen poliisin kanssa, ja kahden ihmisen tiedetään loukkaantuneen.

Protestissa on vaadittu presidentti Dina Boluarten eroa ja uusien vaalien järjestämistä. Mielenilmauksia ei ole estänyt se, että viime viikolla Limaan sekä kolmelle muulle alueelle Perussa julistettiin poikkeustila.

Torstaina poikkeustila laajennettiin koskemaan kolmea uutta aluetta, minkä myötä kaikkiaan liki kolmas maasta on poikkeustilassa.

Uutistoimisto AFP:n toimittajien mukaan mielenosoittajat muun muassa heittivät kivillä ja pulloilla poliiseja Liman keskustassa. Poliisi puolestaan käytti kyynelkaasua mielenosoittajia vastaan.

Lisäksi Liman keskustassa yksi rakennus syttyi tuleen mielenosoitusten keskellä. Syttymissyystä ei ole tietoa.

Protestit Perussa ovat jatkuneet jo viikkojen ajan. Mielenosoittajien ja turvajoukkojen yhteenotoissa on kuollut tähän mennessä yhteensä 45 ihmistä. Perun ihmisoikeusasiamies kertoi uusista kuolonuhreista torstaina.

Muualla Perussa yritettiin rynnäkköjä lentokentille

Torstaina eteläisessä Arequipan kaupungissa noin tuhat mielenosoittajaa yritti rynnäköidä paikalliselle lentokentälle. Poliisi torjui rynnäkön käyttämällä kyynelkaasua.

Mielenosoittajat yrittivät myös jälleen ottaa haltuunsa Cuscon lentokentän, josta on yhteys turistien suosimaan inkakaupunki Machu Picchuun. Lentoasema oli kuitenkin suljettu. Myös muilla Perun alueilla oli vastaavia protesteja.

Väkivalta Perussa leimahti joulukuun alkupuolella, kun silloinen presidentti Pedro Castillo yritti hajottaa kongressin ja ryhtyä johtamaan maata asetusten kautta. Castillo pidätettiin ja on nyt tutkintavankeudessa epäiltynä vallankaappausyrityksestä.

Varapresidentistä presidentiksi noussut Boluarte on torjunut vaatimukset eroamisestaan.