Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielenosoitukset Perussa jatkuvat, turistit ovat jälleen jumissa Machu Picchussa

Perun viranomaiset sulkivat lauantaina jälleen maan kuuluisimman turistinähtävyyden Machu Picchun sen jälkeen kun satoja turisteja oli jumittunut lähelle inkojen rauniokaupunkia Aguas Calientesin kaupunkiin. Turistit eivät päässeet pois paikalta, koska mielenosoittajat olivat vahingoittaneet rautatieyhteyttä.

Turismista vastaavan ministerin Luis Fernando Helgueron mukaan jotkut turisteista olivat lähteneet kuuden tunnin kävelymatkalle Piscacuchoon, joka on lähin kaupunki, jonne pääsee autolla. Loput olivat rekisteröitymässä mahdollista evakuointia varten.

Joulukuussa sadoittain turisteja evakuoitiin läheltä Machu Picchua.

Kiivaat mielenosoitukset jatkuivat Perussa lauantaina edelleen, vaikka lähes kolmasosaan maasta on julistettu poikkeustila. Paikallista aikaa perjantaina mielenosoittajat ottivat jälleen yhteen poliisin kanssa protesteissa eri puolilla maata, mukaan lukien pääkaupunki Limassa. Mielenosoittajat ovat muun muassa heittäneet poliiseja kivillä.

Poikkeustilaa uhmanneissa mielenosoituksissa on vaadittu presidentti Dina Boluarten eroa ja uusien vaalien järjestämistä. Ainakin 45 ihmistä on kuollut viikkoja kestäneissä protesteissa.

Perjantaina esimerkiksi eteläisessä Arequipan kaupungissa poliisi käytti kyynelkaasua mielenosoittajia vastaan. Lisäksi mielenosoittajat yrittivät jälleen rynnäköidä paikalliselle lentokentälle toista päivää peräkkäin. Lentokenttä on suljettu ja turvallisuusjoukkojen vartioinnissa.

Bolivian rajan kupeessa sijaitsevassa Desaguaderon kaupungissa väkijoukko puolestaan poltti alueen poliisiaseman sekä sytytti tulliaseman tuleen.

Väkivalta Perussa leimahti joulukuun alkupuolella, kun silloinen presidentti Pedro Castillo yritti hajottaa kongressin ja ryhtyä johtamaan maata suoraan asetusten kautta. Castillo pidätettiin ja on nyt tutkintavankeudessa epäiltynä vallankaappausyrityksestä.