Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yli 400 turistia evakuoitiin Perun inkakaupunki Machu Picchusta – rajut protestit tuottivat taas uuden kuolonuhrin

Perussa on lauantaina evakuoitu yli 400 rauniokaupunki Machu Picchussa vieraillutta turistia. Evakuointi tehtiin, koska eri puolilla maata tapahtuvat mielenosoitukset häiritsevät liikennettä ja satoja turisteja on ollut jumissa kaupungin liepeillä.

Viranomaiset kertovat, että iltapäivällä paikallista aikaa 418 kotimaista ja ulkomaista vierailijaa siirrettiin Machu Picchusta läheiseen Cuscon kaupunkiin. 300 turisteista oli ulkomaalaisia. Perun viranomaiset sulkivat jo aiemmin maan kuuluisimman turistinähtävyyden Machu Picchun sen jälkeen kun satoja turisteja oli jumittunut lähelle inkojen rauniokaupunkia Aguas Calientesin kaupunkiin.

Mielenosoitukset eivät näytä hellittävän

Samaan aikaan mielenosoitukset ovat jatkuneet eri puolilla maata. Lauantaina viranomaiset kertoivat mielenosoittajan kuolleen perjantain protestien jäljiltä Ilaven kaupungissa Andien eteläosassa. Sosiaalisessa mediassa leviävässä videossa Ilavesta poliisi ampuu suoraan alkuperäiskansaan kuuluvia mielenosoittajia päin kaupungin keskusaukiolla.

Raivostuneet mielensoittajat vastasivat sytyttämällä poliisiaseman tuleen, paikallismedia raportoi.

Ainakin 46 ihmistä on kuollut viikkoja kestäneissä protesteissa, joissa vaaditaan presidentti Dina Boluarten eroa ja uusien vaalien järjestämistä. Kriisi syttyi, kun alkuperäiskansaan kuuluva, vasemmistolainen edellinen presidentti Pedro Castillo yritti hajottaa kongressin ja ryhtyä johtamaan maata suoraan asetusten kautta.

Castillo pidätettiin ja on nyt tutkintavankeudessa epäiltynä vallankaappausyrityksestä. Mielenosoittajat tukevat Castilloa, jonka on katsottu edustavan Andien köyhien maalaisyhteisöjen alkuperäiskansoja, jotka ovat epätasa-arvoisessa asemassa suhteessa Perun urbaaniin eliittiin.

Lauantaina kireä tunnelma jatkui myös maan pääkaupunki Limassa, jossa otettiin kiinni ainakin 200 mielenosoittajaa.