Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Varhaiskasvatuksen henkilöstömitoitukseen muutosta haluava kansalaisaloite keräsi 50 000 nimeä reilussa viikossa

Varhaiskasvatuslakiin muutoksia esittävä kansalaisaloite on kerännyt yli 50 000 allekirjoitusta. Aloite on julkaistu Kansalaisaloite.fi-sivustolla 14. tammikuuta, eli eduskuntakäsittelyyn vaadittava määrä allekirjoituksia kertyi reilussa viikossa.

Kansalaisaloite haluaa varhaiskasvatuksen muun muassa siirtyvän ryhmäkohtaiseen henkilöstömitoitukseen, kun nykyisellään laki määrittelee henkilöstömitoituksen koko päiväkodissa. Lisäksi aloitteessa vaaditaan, että mitoitus toteutuu koko päivän ajan.

Aloitteen mukaan nykyistä lakia tulkitaan liian väljästi ja sitä kierretään esimerkiksi nimeämällä lapsiryhmiä uudelleen tai jakamalla niitä kahdeksi. Lisäksi aloitteessa katsotaan, että suhdelukujen ylittyminen ei tällä hetkellä ole tilapäistä ja lyhytaikaista.

Tulkinnanvaraisuus katsotaan aloitteessa varhaiskasvatuksen kannalta vahingolliseksi, kun töitä tehdään toistuvasti vajaalla henkilökunnalla.

– Varhaiskasvatus kärsii mittavasta työvoimapulasta, ja nämä ongelmakohtien ratkaisemiset ovat keskiössä tilanteen parantamiseksi. Koulutuspaikkojen lisääminen ei tule ratkaisemaan tilannetta, sillä työolosuhteissa on tapahduttava muutosta, jotta varhaiskasvatukseen saadaan pitovoimaa, aloitteessa lukee.