Suomalaisista 62 prosenttia luottaa valtionhallintoon ja sen virkamiesten toimintaan, kertoo valtiovarainministeriön teettämä kysely.
Luottamus on kasvanut viisi prosenttiyksikköä vuodesta 2016, jolloin kysely tehtiin viimeksi.
– Kansalaisten luottamus julkiseen hallintoon korostuu kriisiaikoina. Tulokset osoittavat, että olemme onnistuneet varsin hyvin, sanoo hallintopolitiikan alivaltiosihteeri Susanna Huovinen tiedotteessa.
Vastaajista 57 prosenttia arvioi virkamiesetiikan ja -moraalin tilan erittäin tai melko hyväksi.
Vastanneista joka kymmenes piti tilannetta melko huonona, ja erittäin huonoksi tilanteen arvioi kolme prosenttia.
Korkeasti koulutetut antoivat muita todennäköisemmin hyvän arvion virkamiesetiikalle.
Turha byrokratia huolettaa kansalaisia
Valtionhallinnon arvoista kansalaiset pitivät erittäin tärkeinä muun muassa asiantuntemusta, luottamusta, puolueettomuutta ja riippumattomuutta sekä laillisuusperiaatetta ja avoimuutta.
Samoja arvoja pidettiin tärkeimpinä myös vuonna 2016 tehdyssä kyselyssä. Toiminnan taloudellisuutta pidetään nyt hieman aikaisempaa tärkeämpänä.
Kansalaiset arvioivat arvojen toteutuvan käytännössä kohtalaisen hyvin. Heikoiten virkamiesten toiminnassa nähtiin toteutuvan toiminnan taloudellisuus, innovatiivisuus, tuloksellisuus ja avoimuus.
Huolta kansalaisissa aiheuttaa kyselyn mukaan turha byrokratia. Vastaajista 69 prosenttia arvioi hallinnossa esiintyvän asioiden tarpeettoman monimutkaista käsittelyä, 53 prosenttia viivyttelyä, 61 prosenttia vaikeaa virkakieltä ja 58 prosenttia tehottomuutta.
Yli puolet myös epäili, että valtionhallinnossa tapahtuu samaa puoluekantaa olevien ihmisten suosimista. Vain harva kansalaisista arvioi, että valtionhallinnossa esiintyy virkamiesten lahjontaa.
Kyselyn toteutti Kantar Public, ja siihen vastasi hieman yli tuhat ihmistä. Kansalaiskysely toteutetaan viiden vuoden välein.