Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Erittäin vaarallista huumausainetta levitettiin pääkaupunkiseudulla – 15 ihmistä tuomittiin oksikodonijutussa

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi keskiviikkona useita ihmisiä jutussa, jossa pääkaupunkiseudulla levitettiin muun muassa erittäin vaarallista oksikodonia.

Yhdysvaltojen opioidikriisistäkin tuttu oksikodoni on puolisynteettinen opioidi, jota käytetään morfiinin tavoin keskivaikean ja vaikean kivun hoidossa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) arvion mukaan se on erittäin vaarallinen huumausaine.

Helsingin poliisi kertoi syksyllä, että oksikodonista riippuvaiseksi oli joutunut ihmisiä sosiaaliseen asemaan, ikään, sukupuoleen, rikoshistoriaan tai sen puutteeseen katsomatta. Poliisin mukaan käyttäjillä oli syntynyt lyhyessä ajassa voimakas riippuvuus ja he olivat käyttäneet jopa kymmenen OxyContin-tablettia päivässä. Osa oli riippuvuuden takia joutunut kuluttamaan säästönsä tai myymään omaisuuttaan käyttöään rahoittaakseen.

Poliisin mukaan jotkut käyttäjät olivat menettäneet jopa työpaikkansa riippuvuudesta aiheutuneiden elämänhallintaongelmien takia. Poliisi oli myös tehnyt lastensuojeluilmoituksia vanhempien oksikodonin käytön takia.

Euron tabletista maksettiin jopa 80 euroa

Käräjäoikeudessa pisimmät tuomiot saivat Egor Vasilchikov, 32, Audur Kristin Palmadottir, 32, ja Makar Dimitri Aleksi Hartonen, 29. Vasilchikov tuomittiin viiden vuoden ja kahden kuukauden vankeuteen, Palmadottir kolmen vuoden ja viiden kuukauden vankeuteen ja Hartonen kahden vuoden vankeuteen.

Käräjäoikeuden mukaan oksikodonitabletteja oli kaupattu jopa 80 euron kappalehintaan. Poliisi kertoi aiemmin, että apteekissa yksittäisen tabletin hinta on runsaan euron.

Rikoskokonaisuudessa levitettiin oikeuden mukaan myös muita huumausaineita, kuten amfetamiinia ja buprenorfiinia sisältäviä Subutex -tabletteja. Kaikkiaan eripituisia tuomioita sai 15 ihmistä.