Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvalloissa aiotaan julkistaa video poliisien väkivallasta mustaa miestä kohtaan – kuoli vammoihinsa kolme päivää myöhemmin

Yhdysvalloissa viranomaiset aikovat julkistaa perjantai-iltana paikallista aikaa videon, jossa näkyy, kuinka poliisit pahoinpitelivät mustan Tyre Nicholsin Memphisissä, kertoo BBC. Mies kuoli vammoihinsa sairaalassa kolme päivää myöhemmin.

Viisi poliisia on erotettu tapauksen takia, ja heitä syytetään toisen asteen murhasta eli suomalaisittain taposta. Poliiseja syytetään myös törkeästä pahoinpitelystä ja törkeästä vapaudenriistosta. Myös poliisit ovat mustia.

Tunnelma Memphisin kaupungissa on kireä, ja poliisi on lisännyt partioita mahdollisten mielenosoitusten varalta. Presidentti Joe Biden on vedonnut, että mielenosoitukset säilyisivät rauhanomaisina.

– Samalla, kun amerikkalaiset surevat, oikeusministeriö suorittaa tutkimustaan ja osavaltion viranomaiset jatkavat työtään, yhdyn Tyren perheen pyyntöön rauhanomaisesta mielenosoituksesta, hän sanoi.

– Raivostuminen on ymmärrettävää, mutta väkivalta ei ole koskaan hyväksyttävää, Biden sanoi.

Omaisten mukaan poliisit pahoinpitelivät uhrin tunnistamattomaan kuntoon

Tapahtuman uhri Tyre Nichols, 29, pysäytettiin 7. tammikuuta Memphisin poliisin mukaan holtittoman ajamisen vuoksi. Mies ei ollut pysähtynyt stop-merkin kohdalle. Takaa-ajon jälkeen poliisit pahoinpitelivät hänet tunnistamattomaan kuntoon, perheen asianajajat sanovat lausunnossa.

Asianajajien mukaan video näyttää, että Nicholsin kiinniotossa käytettiin etälamautinta ja häntä potkittiin.

Memphisin poliisi kertoi viime perjantaina irtisanoneensa poliisit. Irtisanomista perustellaan sisäisessä tutkinnassa todetuilla lukuisilla rikkeillä, jotka liittyivät muun muassa liialliseen voimankäyttöön, velvollisuuteen puuttua tilanteisiin ja velvollisuuteen antaa apua.

Nichols kuljetettiin poliisin mukaan sairaalaan kriittisessä tilassa. Hän kuoli saamiinsa vammoihin sairaalassa 10. tammikuuta.

– Näiden poliisien katsotaan olevan suoraan vastuussa Nicholsin fyysisestä pahoinpitelystä, Memphisin poliisipäällikkö Cerelyn Davis sanoi.

– Tämä ei ole vain ammatillinen epäonnistuminen, vaan epäonnistuminen osoittaa perusinhimillisyyttä toista yksilöä kohtaan. Tämä tapaus oli hirvittävä, piittaamaton ja epäinhimillinen, hän jatkoi.

Asianajajien mukaan lainsäädäntöä uudistettava

Perheen asianajajat kuvasivat vastenmieliseksi tapaa, jolla Nichols menetti henkensä poliisin käsittelyssä. Asianajajien mukaan Nicholsin pahoinpitely osoittaa vakavia tarpeita muuttaa ja uudistaa lainsäädäntöä, jotta väkivalta saadaan loppumaan pienen riskin toimenpiteiden, kuten tässä tapauksessa liikennemerkille pysähtymisen, yhteydessä.

Poliisiväkivalta ja rasismi ovat olleet Yhdysvalloissa tapetilla sen jälkeen, kun poliisi surmasi mustan George Floydin pidätystilanteessa toukokuussa 2020. Floydin kuolema sytytti laajat rasismia vastustaneet Black Lives Matter -protestit.