Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Euroalueen talouskasvu ylitti odotukset – pahimmat kauhuskenaariot väistymässä, mutta talouden kuva on yhä heikko, arvioi ekonomisti

Euroalueen talous näyttää sittenkin väistävän taantumaennustukset tänä talvena. EU:n tilastoviranomainen Eurostat kertoo, että euroalueen bruttokansantuote (bkt) ylsi 0,1 prosentin kasvuun viime vuoden viimeisellä neljänneksellä.

Kasvu jäi hitaammaksi kuin edeltävän neljänneksen 0,3 prosenttia, mutta ylitti silti ennakko-odotukset. Ekonomistien arvio oli, että euroalueen bkt olisi supistunut loppuvuonna.

OP-ryhmän seniorimarkkinaekonomisti Jari Hännikäinen totesi kommentissaan, että tuoreet luvut hellittivät markkinoilla velloneita taantumapelkoja.

– Syksyllä maalatut pahimmat talouden kauhuskenaariot eivät ole toteutumassa, koska energiakriisi on hellittänyt otettaan, yrityselämän luottamusilmapiiri on vahvistunut ja Kiinan talouden avautuminen tukee myös euroalueen kehitystä, Hännikäinen summasi.

Euroalueen talous on silti edelleen huomattavan heikko, ja Hännikäinen ennakoi alkuvuoden sujuvan alakuloisissa merkeissä, kun sota, kova inflaatio, kuluttajien ostovoiman supistuminen, korkojen nousu ja yleinen epävarmuus jarruttavat talouden kehitystä.

- - - -

Lähteenä myös uutistoimisto AFP