Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskunta on hyväksynyt translain

Eduskunta on hyväksynyt translain täysistunnossaan. Lain myötä juridisen sukupuolen voi vahvistaa oman selvityksen perusteella.

Lisäksi laista poistuu vaatimus sukupuolta korjaavan lisääntymiskyvyttömyydestä.

Euroopan neuvoston ihmisoikeusvaltuutettu Dunja Mijatovic kommentoi eduskunnan päätöstä Twitterissä.

– Pidän tervetulleena Suomen uutta sukupuolen tunnustamista koskevaa lakia, joka lopettaa transihmisten sterilointivaatimuksen ja ottaa käyttöön itsemääräämisoikeuden, Mijatovic kirjoittaa.

Laki hyväksyttiin äänin 113–69. Kukaan ei äänestänyt tyhjää, ja äänestyksestä oli poissa 17 kansanedustajaa.

Lakiesitystä vastaan äänesti 13 hallituspuolue keskustan kansanedustajaa ja puolesta 12. Sen sijaan oppositiopuolue kokoomuksesta 26 äänesti lakiesityksen puolesta ja 10 vastaan.

Kokoomuslaisista lakiesityksen puolesta äänestivät muun muassa puolueen puheenjohtaja Petteri Orpo, Antti Häkkänen, Elina Valtonen, Kai Mykkänen ja Sanni Grahn-Laasonen.

Lakiesitystä vastaan äänestivät kokoomuksesta esimerkiksi Paula Risikko, Mia Laiho ja Atte Kaleva.

Esitys jakoi keskustaa

Hallituksen sisällä oli sovittu, että keskustalaiset saavat äänestää lakiesitystä vastaan eduskunnan istuntosalissa.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan keskustalaisjäsenet Markus Lohi, Hanna-Leena Mattila ja Pekka Aittakumpu kuuluvat puolueessaan joukkoon, joka äänesti tänään istuntosalissa lakiesitystä vastaan. Lohi, Mattila ja Aittakumpu vastustivat lakiesityksen etenemistä myös valiokunnassa. Asiasta ei seurannut kuritoimia puolueen eduskuntaryhmässä.

Keskustalaisten vastustuksen myötä muiden hallituspuolueiden piti taipua valiokunnassa kokoomuksen muutosvaatimukseen, jonka mukaan juridisen sukupuolen voisi vahvistaa uudestaan aikaisintaan vuoden kuluttua edellisestä kerrasta, ellei henkilöllä ole perusteltua syytä tehdä muutosta takaisin tätä nopeammin. Muutoksen myötä lakiesitys eteni valiokunnasta eduskuntaan kokoomuslaisten tuella.

Translain hyväksymisen puolesta eduskunnan täysistunnossa äänestivät keskustasta esimerkiksi puolueen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko, maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen sekä Katri Kulmuni.

Keskustan eduskuntaryhmästä äänestyksestä olivat poissa elinkeinoministeri Mika Lintilä, puolustusministeri Mikko Savola, Jari Leppä, Hannakaisa Heikkinen ja Tuomas Kettunen.

Muut eduskuntaryhmät äänestivät hallitus-oppositioaseman mukaisesti.

Uusi laki ei vaadi lääketieteellistä selvitystä

Uudessa laissa juridinen sukupuolen vahvistaminen erotetaan lääketieteellisistä hoidoista. Uudistus ei siis koske sukupuolen korjaamiseen liittyviä lääketieteellisiä toimenpiteitä.

Aiemmassa sukupuolen vahvistamista koskevassa laissa vahvistamisen edellytyksenä on ollut lääketieteellinen selvitys siitä, että henkilö kokee pysyvästi kuuluvansa vastakkaiseen sukupuoleen ja elää sen mukaisessa sukupuoliroolissa. Lisäksi vaatimuksena on ollut lisääntymiskyvyttömyys.

Uuden lain mukaan henkilö voidaan vahvistaa kuuluvaksi toiseen sukupuoleen kuin mihin hänet on väestötietojärjestelmään merkitty, jos hän esittää selvityksen siitä, että hän kokee pysyvästi kuuluvansa vahvistettavaan sukupuoleen. Lisäksi vaaditaan täysi-ikäisyys, Suomen kansalaisuus tai asuinpaikka Suomessa. Vaatimus lisääntymiskyvyttömyydestä poistetaan.

Hakemusmenettelyyn tulee 30 päivän pituinen harkinta-aika.

Uuden lain myötä henkilön vanhemmuusnimike voidaan muuttaa väestötietojärjestelmään vastaamaan vahvistetun sukupuolen mukaista nimikettä.