Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Kaupan alan sekä AKT:n ja Satamaoperaattorien sovittelut jatkuvat, Turkin maanjäristyksessä useita kuolleita, Beyonce rikkoi Grammy-ennätyksen

Palvelualojen ammattiliiton PAM:n ja Kaupan liiton sovittelua jatketaan tänään.

Myös Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ja työnantajajärjestö Satamaoperaattorit jatkavat työriitansa sovittelua tänään.

Kaupan alalle on suunniteltu useita lakkoja, jos sopuun ei päästä. 9.–11. helmikuuta on annettu lakkovaroitus, ja lakko kohdistuisi muun muassa useisiin hypermarketteihin. Vielä suurempi markettilakko olisi toteutumassa 16.–18. helmikuuta. PAM on asettanut kaupan alalle ylityökiellon, joka alkoi viime keskiviikkona.

AKT puolestaan jätti viime viikolla useita varoituksia lakoista, jotka alkaisivat 15. helmikuuta. Satamien ahtaustyön lakko olisi voimassa toistaiseksi. Lisäksi myös ahtausalalla alkoi ylityökielto keskiviikkona.

Metallinetsinnän suosio on kasvanut, mutta ilmoitusvelvollisuus unohtuu usein

Arkeologisista metallilöydöistä tehdään selvästi aiempaa enemmän ilmoituksia Museovirastolle. Metallinetsinnän harrastajan on kuitenkin syytä muistaa noudattaa muinaismuistolakia.

Lain mukaan kaikista yli sata vuotta vanhoista löydöistä kuuluu ilmoittaa viranomaiselle. Ilmoituksen voi jättää esimerkiksi internetissä Museoviraston ilmoituspalvelu Ilppariin.

Viraston arvion mukaan kaikista rautakautisista löydöistä jopa puolet saattaa kuitenkin jäädä ilmoittamatta.

Tänään vietetään saamelaisten kansallispäivää

Saamelaisten kansallispäivää vietetään tänään.

Juhlapäivän taustalla on ensimmäinen pohjoismainen saamelaiskokous, joka pidettiin Norjan Trondheimissä vuonna 1917. Päivä on yksi saamelaisten liputuspäivistä, minkä lisäksi Suomen, Ruotsin ja Norjan viranomaiset suosittavat yleistä liputusta.

Kansallispäivän juhlallisuuksia on perinteisesti järjestetty eri puolilla saamelaisaluetta, mutta nykyisin juhlallisuuksia järjestetään myös alueen ulkopuolella.

Turkin kaakkoisosassa voimakas maanjäristys, jossa useita kuolleita – maa tärisi naapurimaissa asti

Turkin kaakkoisosassa on tapahtunut voimakas maanjäristys lähellä Gaziantepin kaupunkia. Maanjäristyksen havaitsemisesta raportoi Yhdysvaltain geologian tutkimuskeskus USGS, jonka mukaan järistyksen magnitudi oli 7,8.

Turkin valtion katastrofiviraston mukaan järistyksen voimakkuus olisi ollut 7,4. Järistys iski aamuneljän jälkeen paikallista aikaa.

Sosiaalisessa mediassa on julkaistu videoita tuhoutuneista taloista useissa Turkin kaakkoisosien kaupungeissa. Turkin viranomaiset ovat toistaiseksi kertoneet ainakin 15 ihmisen kuolleen.

Maanjäristyksen tärinää havaittiin AFP:n kirjeenvaihtajien mukaan Libanonissa, Syyriassa ja Kyproksella. (Lähde: AFP)

Ukrainan puolustusministeri vaihtuu, uudeksi puolustusministeriksi sotilastiedustelun johtaja

Ukrainan puolustusministeri Oleksi Reznikov jättää paikkansa, kertoo maan parlamentin korkea-arvoinen jäsen. Reznikovin korvaa odotetusti maan sotilastiedustelua johtava Kyrylo Budanov.

Reznikov jatkaa poliittista uraansa strategisesta teollisuudesta vastaavana ministerinä. Reznikovin lähdön tarkkaa ajankohtaa ei kerrottu.

Ukrainan puolustusministeriössä paljastui viime kuussa laaja korruptiovyyhti, jonka seurauksena useat johtavassa asemassa olevat virkamiehet saivat lähteä. (Lähde: AFP)

Venäjän pönkittämä Malin sotilasjuntta karkotti YK:n ihmisoikeusjohtajan

Länsi-Afrikan Malia johtava sotilasjuntta karkottaa YK:n rauhanturvaoperaatio Minusman ihmisoikeusjaoston johtajan maasta. Malin ulkoministeriö julisti, että Guillaume Ngefa Atonodok Andalilla on kaksi vuorokautta aikaa poistua maasta.

Karkotuspäätös tehtiin malilaisen ihmisoikeusaktivistin Aminata Cheick Dickon YK:n turvallisuusneuvostolle viime viikolla pitämän puheen vanavedessä. Puheessa aktivisti tuomitsi Malin juntan uudet venäläiset sotilaskumppanit ihmisoikeusrikkomuksista.

YK:n mukaan Malin asevoimia tukevan venäläisen Wagner-ryhmän palkkasotilaiden epäillään osallistuneen satojen ihmisten teloituksiin viime vuoden maaliskuussa. (Lähde: AFP)

Perussa jatkettiin levottomuuksien takia julistettua poikkeustilaa

Etelä-Amerikassa Perun hallitus on päättänyt jatkaa ja laajentaa mielenosoitusten takia julistettua poikkeustilaa. Se on voimassa kaikkiaan seitsemällä alueella seuraavat 60 päivää.

Poikkeustilan avulla maan asevoimat voivat tukea poliisia yleisen järjestyksen palauttamiseksi. Sen myötä myös tiettyjen perusoikeuksien, kuten kokoontumisvapauden, rajoittaminen on mahdollista.

Perua ovat repineet laajat hallituksen vastaiset mielenosoitukset sen jälkeen, kun entinen presidentti Pedro Castillo syrjäytettiin vallasta joulukuussa. Levottomuuksissa on kuollut liki 50 ihmistä. (Lähde: AFP)

Poptähti Beyonce on rikkonut ennätyksen eniten Grammy-palkintoja voittaneesta palkinnonsaajasta

Musiikkialan Grammy-gaalassa yhdysvaltalaisesta popartistista Beyoncesta on tullut kaikkien aikojen eniten Grammyja voittanut palkinnonsaaja yhteensä 32 palkinnolla. Poptähti on voittanut tämän vuoden gaalassa neljä palkintoa yhdeksästä ehdokkuudestaan.

Aiempaa ennätystä piti hallussaan edesmennyt säveltäjä Georg Solti 31 palkinnolla. Beyonce oli jo aiemmin eniten Grammy-palkintoja voittanut nainen.

Sekä Beyonce että brittiläinen laulaja Adele ovat tämän vuoden gaalassa ennakkosuosikkeja. He kisaavat tärkeimmistä palkinnoista eli vuoden albumista, levytyksestä ja kappaleesta.

Grammy-gaala alkoi Suomen aikaa varhain maanantaina Yhdysvalloissa Los Angelesissa.