Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maanjäristyksen vahvistettujen kuolonuhrien määrä Turkissa ja Syyriassa on nyt yli 5 000

Turkkia ja Syyriaa varhain maanantaina ravistelleen tuhoisan maanjäristyksen ja jälkijäristysten vahvistettu uhriluku on nyt yli 5 000. Viranomais- ja lääkintälähteiden mukaan Turkissa kuolonuhreja on tiedossa lähes 3 500 ja Syyriassa yli 1 600.

Maailman terveysjärjestön WHO:n asiantuntijat ovat arvioineet, että todellinen uhrimäärä voi olla jopa 20 000.

Sortuneiden rakennusten raunioista on pelastettu tuhansia ihmisiä. Useita tuhansia rakennuksia on sortunut useassa kaupungissa Turkissa ja Syyriassa.

Magnitudiltaan 7,8:n maanjäristyksen vanavedessä seurasi useita jälkijäristyksiä. Näiden joukossa oli päivällä iskenyt 7,5:n maanjäristys, joka haittasi pelastusoperaatioita.

Pelastustöitä on haitannut myös talven kylmyys. Vaikka lämpömittari laski pakkasen puolelle, kaakkoisessa Sanliurfan kaupungissa rakennusten sortumia pelänneet asukkaat päättivät viettää yönsä kaduilla nuotioiden äärellä.

– Odotamme täällä, koska emme voi palata kotiin. Kaikki ovat peloissaan, kommentoi 55-vuotias Mustafa Koyuncu uutistoimisto AFP:lle maanantaina.

Järistyksen tuhoalueiden tilanne oli jo ennestään ikävä sodan, taisteluiden, pakolaiskriisien ja koleran leviämisen vuoksi.

Uhrien määrä voi kasvaa vielä moninkertaiseksi

Turkissa maan presidentti Recep Tayyip Erdogan on julistanut seitsemän päivän suruajan. Turkin liput pysyvät niin ikään puolitangossa kaikissa maan lähetystöissä ja edustustoissa ulkomailla sunnuntai-iltaan saakka.

YK:n alaisen Maailman terveysjärjestön WHO:n edustajan mukaan järistyksen uhriluku saattaa nousta vielä huomattavasti.

– Olemme jo pitkään tienneet saman asian, mitä tulee maanjäristyksiin: ensimmäisten raporttien jälkeen kuolonuhrien ja loukkaantuneiden määrä tulee nousemaan huomattavasti järistystä seuraavalla viikolla, sanoi WHO:n Euroopan hätäavusta vastaava Catherine Smallwood yleisradioyhtiö BBC:n haastattelussa.

WHO:n hätäapuasiantuntija Adelheid Marschang kertoi puhuessaan WHO:n johtokunnalle tiistaina, että maanjäristys saattaa vaikuttaa jopa 23 miljoonan ihmisen elämään. Joukossa on noin viisi miljoonaa erityisen haavoittuvassa asemassa olevaa ihmistä.

Tuhot vaikuttavat miljooniin ihmisiin

WHO:n hätäapuasiantuntija Adelheid Marschang kertoi puhuessaan WHO:n johtokunnalle tiistaina, että maanjäristys saattaa vaikuttaa jopa 23 miljoonan ihmisen elämään. Joukossa on noin viisi miljoonaa erityisen haavoittuvassa asemassa olevaa ihmistä.

– Siviili-infrastruktuuri ja mahdollisesti terveydenhuollon infrastruktuuri ovat vahingoittuneet koko vaikutusalueella, lähinnä Turkissa ja Syyrian luoteisosassa, Marschang sanoi.

WHO:n arvio on, että suurin välittömän ja keskipitkän aikavälin avun tarve saattaa olla Syyriassa. Kummassakin maassa pelastustöitä tehdään hyisessä kylmyydessä, jälkijäristysten pelossa ja rakennusten yhä sortuessa.

WHO:n johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus on kutsunut tilannetta kilpailuksi aikaa vastaan. Hän sanoi WHO:n lähettävän hätäapua ja henkilöstöä paikan päälle mahdollisimman pian. Marschangin mukaan avun vientiä Syyriaan hankaloittavat järistyksen aiheuttamat tuhot.

Ulkomailta luvassa apua

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on luvannut Turkin vastinparilleen Erdoganille kaiken tarvittavan avun maanantain tuhoisasta maanjäristyksestä toipumiseen.

Valkoisen talon mukaan yhdysvaltalaisia avustusjoukkueita ollaan parhaillaan lähettämässä pelastustöiden tueksi Turkin katastrofialueelle. Lausunnossa tapahtumia luonnehdittiin tragediaksi.

EU on puolestaan koonnut lähes 30 etsintä-, pelastus- ja lääkintäryhmää paristakymmenestä maasta sekä esimerkiksi pelastuskoiria lähtemään Turkkiin ja Syyriaan.

Apua tuhoalueille ovat luvanneet myös YK ja lukuisat maat, kuten Britannia, maanjäristyksistä itsekin kärsivä Japani, Kiina ja Venäjä. Venäjän puolustusministeriön mukaan Syyriassa olevat venäläissotilaat auttavat tuhojen raivaamisessa.

Myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on sanonut sodan riepotteleman maansa olevan valmis tarjoamaan tarvittavaa apua katastrofista selviämiseksi.

Myös Turkin kanssa monesta asiasta kiistellyt Kreikka on luvannut antaa apua naapurilleen.

Noin 20 epäiltyä Isis-taistelijaa pakeni vankilasta Syyriassa maanjäristyksen seurauksena

Syyriassa ainakin 20 ihmistä on paennut vankilasta, jonka vangeista valtaosa on äärijärjestö Isisin taistelijoita. Asiasta kertoo vankilan virkamieslähde uutistoimisto AFP:lle. Vangit ryhtyivät kapinaan laitoksessa sen jälkeen, kun aluetta tärisytti Turkin puolella alkanut voimakas maanjäristys, joka vaurioitti vankilaa.

Lähellä Turkin rajaa sijaitsevassa vankilassa on noin 2 000 vankia, joista noin 1 300 on epäiltyjä Isisin taistelijoita. Paenneiden noin 20 vangin uskotaan olevan Isisin jäseniä.

Syyrian sotaa seuraava brittiläinen Syrian Observatory for Human Rights -järjestö ei voinut vahvistaa vankilapakoa, mutta se vahvisti vankilakapinan.

Turkissa neljä ihmistä on otettu kiinni maanjäristyksen jälkeen tehtyjen somepäivitysten vuoksi

Turkissa poliisi on kertonut ottaneensa neljä ihmistä kiinni maanjäristyksen jälkeisten "provosoivien" sosiaalisen median päivitysten vuoksi. Poliisin näkemyksen mukaan päivityksissä lietsottiin pelkoa ja paniikkia.

Poliisi kertoo tutkivansa sosiaalista mediaa nyt laajalti mutta ei avaa päivitysten sisällön yksityiskohtia.

Turkin sosiaalisessa mediassa on valiteltu etsintä- ja pelastustoimien hitautta monilla alueilla.