Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maanjäristyksessä jo yli 20 000 kuollutta Turkissa ja Syyriassa

Toivo eloonjääneiden löytymisestä Turkin ja Syyrian maanjäristysalueilla alkoi torstaina hiipua. Järistyksen uhriluku nousi jo yli 20 200:n, mutta lopullisen kuolleiden määrän uskotaan kasvavan vielä, sillä raunioiden alla on vielä ihmisiä.

Kuolleista yli 17 100 on kirjattu Turkin puolella ja vajaat 3 200 Syyriassa. Etenkin Syyriassa kuolonuhreja voi olla huomattavasti enemmän, sillä tieto alueelta kulkee huonosti.

Antakyan sairaalan parkkipaikalla Etelä-Turkissa eloonjääneet etsivät sukulaisiaan ruumispusseista.

– Tätini löysimme, mutta emme setäämme, sanoi Syyrian pakolaisiin kuuluva Rania Zaboubi, joka kertoi menettäneensä kahdeksan perheenjäsentään.

Bab al-Hawan rajanylityspaikan rajavartijat kertoivat uutistoimisto AFP:lle, että ensimmäinen avustussaattue sitten maanjäristyksen oli torstaina saatu perille Syyrian luoteisosiin.

Valtavan inhimillisen kärsimyksen lisäksi järistys aiheutti myös suuret aineelliset vahingot.

Luokituslaitos Fitch arveli torstaina vahinkojen kokonaismääräksi 2–4 miljardia dollaria. Vakuutukset korvannevat tästä Fitchin mukaan vain noin miljardin dollarin verran, sillä vakuutuskattavuus alueella oli alhainen.

"Puhumme heille, mutta he eivät vastaa"

Avustustyöntekijät taistelevat aikaa vastaan yrittäessään pelastaa ihmisiä raunioista. Varmaa tietoa ei ole siitä, kuinka moni on vielä jumissa romahtaneiden talojen alla.

– Veljenpoikani, kälyni ja kälyni sisko ovat raunioissa loukussa. Emme kykene pääsemään heidän luokseen. Yritämme puhua heille, mutta he eivät vastaa. Odotamme apua, mutta 48 tuntia on jo kulunut, suri lastentarhanopettaja Semire Coban järistyksen runtelemassa Hatayn maakunnassa Turkissa.

Osaltaan selviytymismahdollisuuksia heikentää kylmä sää, kun lämpötilat ovat pudonneet pakkasen puolelle järistysalueella. Turkin Gaziantepissa lähellä maanjäristyksen keskusta pakkasta oli torstain vastaisena yönä viisi astetta.

Pelastustöitä on vaikeuttanut myös talvimyrsky, jonka seurauksena monet teistä ovat kulkukelvottomassa kunnossa. Liikenneruuhkat ovat paikoin venyneet kilometrien mittaisiksi.

WHO:n arvion mukaan jopa 23 miljoonaa ihmistä saattaa joutua kärsimään järistyksen seurauksista.

Maanantain maanjäristys oli tuhoisin Turkissa sitten vuoden 1939, jolloin 33 000 ihmistä sai surmansa Erzincanin maakunnassa maan itäosassa.

Twitter palasi toimintaan

Viestipalvelu Twitterin toiminta palautui torstaina pikku hiljaa ennalleen sen jälkeen kun palveluun ei ollut päässyt tuntikausiin turkkilaisista mobiiliverkoissa.

Turkin viranomaiset kertoivat keskustelleensa Twitterin johdon kanssa. Infrastruktuurista vastaava apulaisministeri Omer Fatih Sayan kirjoitti, juurikin Twitterissä, että hallitus odotti palvelulta parempaa yhteistyötä "disinformaation vastaisessa taistelussa".

Ensimmäinen avustuslasti Luoteis-Syyriaan

Luoteis-Syyriaan saapui torstaina YK:n ensimmäinen apusaattue maanjäristyksen jälkeen. Kuuden rekan saattue toimitti alueelle muun muassa telttoja, peittoja ja hygieniatuotteita.

Saattuetta oli odotettu alueelle jo ennen maanjäristystä, mutta se viivästyi. YK pystyy toimittamaan Luoteis-Syyriaan apua vain Turkista Bab al-Hawan rajanylityspaikan kautta. Järistyksen jälkeen alueen saavuttaminen on ollut entistä vaikeampaa, koska myös Bab al-Hawaan johtavat tiet vaurioituivat.

Esimerkiksi Yhdistyneet arabiemiirikunnat, Venäjä ja Iran ovat toimittaneet Syyriaan apua ilmateitse, mutta YK:n mukaan ainakaan keskiviikkoon mennessä apu ei ollut saapunut järistyksen runtelemille alueille.