Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

HS: Näin Google torjuu vaikuttamisyrityksiä Suomen eduskuntavaaleissa

Myös Googlella ollaan valmiina torjumaan mahdollisia vaikuttamisyrityksiä Suomen huhtikuisiin eduskuntavaaleihin, kertoo Helsingin Sanomat.

Etukäteen on arvioitu, että vaaleihin voi kohdistua kyberhyökkäyksiä ja muuta häirintää. Googlen yhteiskuntasuhteiden päällikkönä Suomen suuntaan toimiva Heidi Jern kertoo HS:lle, että yhtiön käyttämä teknologia tunnistaa väärää tietoa ja disinformaatiota erityisesti Googlen hakukoneessa sekä Youtubessa.

– Haluamme torjua väärää tietoa ja mahdollista disinformaatiota. Samalla haluamme tarjota pääsyn luotettavaan tietoon äänestyspäätösten tueksi sekä tukea ehdokkaita ja mediaa toimimaan turvallisesti netissä, Jern sanoo HS:lle.

Google kokoaa vaaleja turvaamaan erillisen turvallisuustiimin. Jern kertoo HS:lle, että Googlen erillinen turvallisuusuhkien ryhmä on opettanut algoritmia kartoittamaan verkosta puheenaiheita, joihin liittyvää väärää tietoa voi liikkua muita aiheita useammin. Kun algoritmi löytää etsimänsä, se lähettää sisällön ihmisen arvioitavaksi.

– Kone tunnistaa hyvin alastomuutta, mutta se ei esimerkiksi pysty ymmärtämään, mikä on satiiria ja mikä ei, Jern kertoo HS:lle.

Myös Venäjän rooli Suomen rajanaapurina tiedostetaan hyvin Googlen turvallisuusuhkien ryhmässä. Esimerkkinä aiheista joita haravoidaan jo etukäteen Jern nostaa esiin sotilaalliset harjoitukset itärajan molemmin puolin. Aiheeseen liittyvää videota levitettiin viime vuoden lopulla.

– Videot Suomen puolustusvoimien harjoituksesta olivat vanhoja, mutta verkossa väitettiin, että videot ovat tuoreita ja Venäjän rajalta. Toinen esimerkki maailmalta on narratiivi, jossa kyseenalaistetaan vaaliviranomaisten puolueettomuus. Tällaista ei välttämättä ole suomeksi vaan muilla kielillä, mutta se voi vaikuttaa vähemmistöihin, Jern sanoo HS:lle.