Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Turkin ulkoministeri: Uskon, että mahdollisuus Suomen erillisestä Nato-prosessista on esillä tänään

Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin mukaan on tullut aika ratifioida sekä Suomen että Ruotsin Nato-jäsenyys. Turkissa vieraileva Stoltenberg kommentoi asiaa yhteisessä lehdistötilaisuudessa Turkin ulkoministerin Mevlüt Cavusoglun kanssa.

Stoltenberg kuitenkin sanoi myöhemmin, että päätös asiassa on yksin Turkin.

Cavusoglu sanoi uskovansa, että mahdollisuus Suomen erillisestä Nato-jäsenyysprosessista on esillä tänään tapaamisessa Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin kanssa viitaten ilmeisesti Erdoganin ja Stoltenbergin tapaamiseen.

Stoltenberg toisti lehdistötilaisuudessa aiemmin tällä viikolla ilmaisemansa kannan siitä, että oleellisinta ei ole se, ratifioidaanko Suomi ja Ruotsi yhtä aikaa, vaan se, että molemmat ratifioidaan mahdollisimman pian.

Stoltenberg sanoi sekä Suomen että Ruotsin ottaneen isoja askeleita viime heinäkuussa allekirjoitetun kolmikanta-asiakirjan jälkeen. Stoltenberg mainitsi muun muassa esteiden poistamisen asevienniltä ja terrorismia koskevan lainsäädännön vahvistamisen.

Ulkoministeri Cavusoglu kuitenkin toisti useaan kertaan kuullun Turkin viestin siitä, että maalla ei ole suuria ongelmia Suomen kanssa, mutta se kaipaa edelleen Ruotsilta "konkreettisia askeleita".

Turkki on arvostellut Ruotsia muun muassa terroristijärjestöksi luokitellun kurdien PKK:n lippujen näkymisestä mielenosoituksissa.