Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Noussut sähkön hinta rokotti kasvihuonevihannesten satoa Suomessa viime vuonna – Luke arvioi, että tilojen määrä jatkaa vähenemistään

Tomaatin ja kasvihuonekurkun tuotantomäärät vähenivät viime vuonna Suomessa kolmella miljoonalla kilolla edellisvuodesta, Luonnonvarakeskus (Luke) kertoo.

Viime vuonna kasvihuonevihanneksia tuotettiin yhteensä 89 miljoonaa kiloa, josta kasvihuonekurkkua oli 50 ja tomaattia 34 miljoonaa kiloa.

Luken mukaan erityisesti sähkön hinnalla on ollut suuri vaikutus kasvisten valotettuun talvituotantoon.

Luken yliaktuaari Anna-Kaisa Jaakkosen mukaan vuoden 2022 satomäärissä näkyy se, että useat kasvihuoneyritykset ovat jättäneet vihannesten talvituotannon väliin.

– Kuluva vuosi tulee olemaan tavallisuudesta poikkeava, kun viljelyssä panostetaan luonnonvalolla viljelyyn. Tämä voi aiheuttaa ruuhkahuippuja markkinoille, koska luonnonvalolla viljely saatetaan aloittaa samoihin aikoihin ja satoakin saadaan silloin samoin aikoihin, Jaakkonen sanoo tiedotteessa.

Kasvihuonekurkun sadot ovat pari edellistä vuotta olleet ennätyksellisen suuria, joten sadon pienenemisessä voi olla kyse myös markkinoiden kyllääntymisestä. Tähän voi vaikuttaa myös kurkun kuluttajahinta.

Porkkana ja mansikka sadoiltaan ykköset

Kokonaisuudessaan Suomessa tuotettiin viime vuonna yhteensä 305 miljoonaa kiloa vihanneksia, marjoja ja hedelmiä. Sato oli hieman suurempi kuin vuonna 2021.

Avomaan vihanneksia tuotettiin 189 miljoonaa kiloa, josta porkkanaa oli 76 miljoonaa kiloa. Puutarhamarjojen sato oli edellisvuoden kaltainen eli lähes 20 miljoonaa kiloa. Mansikan osuus oli siitä vajaa 16 miljoonaa kiloa.

Sääoloiltaan puutarhavuosi 2022 oli tavanomaista lämpimämpi. Vedenpuute kuitenkin osittain rajoitti kasvua ja kastelu myös lisäsi tuotantokustannuksia. Myös vihannesten varastointikustannukset kasvoivat.

Puutarhayritysten määrä pieneni viime vuonna noin kahdellasadalla. Myös puutarhatuotannossa olevan kokonaisalan määrä väheni niin avomaalla kuin kasvihuoneissa.

Luken mukaan viime aikojen muutokset ovat olleet rajuja etenkin runsaasti energiaa kuluttavassa kasvihuonetuotannossa ja on todennäköistä, että tilojen lukumäärä jatkaa vähenemistään.