Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kiova seisoo vahvana, sanoi Puolassa vieraileva Biden sodan vuosipäivän alla

Kiova seisoo vahvana, ylpeänä ja vapaana, sanoi Yhdysvaltain presidentti Joe Biden puhuessaan Puolan pääkaupungissa Varsovassa tiistaina. Biden vannoi, ettei Ukraina tulisi koskaan olemaan Venäjän voitto.

– Vaakalaudalla tässä on vapaus. Sen viestin vein eilen Kiovaan, suoraan Ukrainan ihmisille, Biden sanoi.

Biden saapui Puolaan maanantaina tehtyään yllätysvierailun Ukrainan pääkaupunkiin Kiovaan, jossa hän tapasi presidentti Volodymyr Zelenskyin. Bidenin puhe seurasi Venäjän presidentti Vladimir Putinin aikaisemmin tiistaina pitämää puhetta, joka käsitteli kansakunnan tilaa.

"Tukemme Ukrainalle ei taivu"

Biden sanoi Putinin uskoneen sotilasliitto Naton murtuvan, mutta sen sijaan sotilasliitto laajenikin Suomen ja Ruotsin hakemuksilla.

– Hän epäilee sitä, voiko Nato pysyä yhtenäisenä. Mutta hänellä ei pitäisi olla epäilyksiä, sillä tukemme Ukrainalle ei taivu, Nato ei horju emmekä me väsy, Biden sanoi.

Biden kertoi puhuvansa suoraan Venäjän kansalaisille sanoessaan, että Yhdysvallat ja Euroopan valtiot eivät yritä hallita tai tuhota Venäjää.

– Länsimaat eivät suunnittele hyökkäävänsä Venäjälle, vaikka Putin niin tänään väitti. Miljoonat venäläiset haluavat vain elää rauhassa, naapurit eivät ole Venäjän vihollisia.

Yhdysvaltalaispresidentti sanoi sodan jatkuvan Putinin valinnan takia.

– Jos Venäjä lopettaisi hyökkäyksen Ukrainaan, se lopettaisi sodan. Jos Ukraina lopettaisi puolustautumisen Venäjää vastaan, se olisi Ukrainan loppu, Biden sanoi.

Lisäksi presidentti kiitti puheessaan Puolaa ja sen kansalaisia heidän ukrainalaisille antamastaan avusta.

Bidenin virallisen matkasuunnitelman mukaan hänen oli määrä vierailla ainoastaan Puolassa ja tavata maan presidentti Andrzej Duda. Vierailusta Kiovaan ei ollut ilmoitettu aiemmin turvallisuussyistä.

On hyvin harvinaista, että Yhdysvaltain presidentti vierailee kohteessa, jonka ilmatila ei ole sen omassa tai Yhdysvaltain liittolaisten hallinnassa.

Biden ilmoitti Kiovassa uudesta tärkeästä sotilaallisesta tukipaketista Ukrainalle. Yhdysvaltojen uuteen, noin 470 miljoonan euron arvoiseen asepakettiin kuuluu ainakin tykistön ammuksia, haupitseja, panssarintorjuntajärjestelmiä sekä ilmavalvontatutkia.