Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruotsissa ruoka on kallistunut vielä nopeammin kuin Suomessa – asiantuntijoilla syy tiedossa

Ruotsissa ruoan hinta on kohonnut nopeammin kuin Suomessa ja muissa pohjoisissa naapurimaissa. Tammikuussa elintarvikkeet kallistuivat Ruotsissa lähes 20 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna, kertoo maan tilastoviranomainen.

Samaan aikaan Suomessa ja Tanskassa ruoan hinta nousi noin 15 prosenttia. Norjassa elintarvikkeiden hinnat kipusivat keskimäärin 12 prosenttia vuoden takaisesta.

Asiantuntijoiden mukaan ruoan nopealle kallistumiselle Ruotsissa on tärkeä syy.

– Heikko Ruotsin kruunu. Se antaa ylimääräisen sysäyksen elintarvikkeiden hinnoille Ruotsissa muihin maihin verrattuna, sanoo Nordean pääanalyytikko Torbjörn Isaksson.

Iso osa Ruotsissa myytävästä ruoasta tuodaan ulkomailta, ja heikko kruunu tekee tuontitavaroista aiempaa kalliimpia. Sen huomaa erityisen selvästi hedelmien ja vihannesten kohdalla.

Silti heikko kruunu nostaa Isakssonin mukaan myös Ruotsissa tuotetun ruoan hintaa.

– Vaikka tuotteita tuotetaan ja myydään Ruotsissa, on ruotsalaisella tuottajalla aina mahdollisuus myydä ulkomaille, jos hinta on siellä parempi. Siksi heikko kruunu iskee myös Ruotsissa tuotettuihin elintarvikkeisiin, Isaksson kertoo.

Norjaan vaikea tehdä vertailua

Myös Ruotsin valtiollisen tutkimuslaitoksen Konjunkturinstitutetin ekonomisti Erik Glans katsoo, että kruunu on "todennäköisesti tärkein" selitys eroille hintojen nousuvauhdissa.

Glans mainitsee, että Ruotsin kruunu heikkeni 12 kuukaudessa noin kahdeksan prosenttia euroon nähden. Elintarvikkeiden hintojen voi hänen mukaansa odottaa nousevan sitä enemmän, mitä enemmän kruunun vaihtokurssi heikkenee.

Ruotsin kruunun tavoin myös Norjan kruunu on heikko, mutta Norjassa ruoan hinta ei ole noussut yhä reippaasti. Nordean Isakssonin mukaan on vaikeaa tehdä vertailua Norjaan, koska Norjan elintarvikemarkkinat ovat säännellymmät ja "jäykemmät" kuin Ruotsissa. Hänen mukaansa Suomi ja Tanska ovat parempia vertailukohtia.

– Ruotsin kruunu on heikentynyt paljon sekä euroon että Tanskan kruunuun nähden, Isaksson sanoo.