Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vastaamon tietomurrosta epäilty 25-vuotias mies vangittiin – kiistää syyllistyneensä asiassa rikoksiin

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus on tänään vanginnut Psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurrosta epäillyn 25-vuotiaan miehen. Hänet vangittiin yhteensä kahdeksan epäillyn rikoksen perusteella. Rikosnimikkeinä olivat muun muassa törkeä tietomurto ja törkeä yksityiselämää loukkaava tiedon levittäminen.

Vangitsemisistunto järjestettiin suljetuin ovin. Media päästettiin saliin käsittelyn aluksi, kun epäilty Aleksanteri Kivimäki, 25, tuotiin takaovesta sisään. Hän astui kameroiden eteen vienosti hymyillen ja vitsaili asianajajalleen siitä, ettei ole päässyt käymään parturissa.

Kivimäki luovutettiin viime perjantaina Suomeen Ranskasta, jossa hänet otettiin kiinni helmikuun alussa. Ranskalaismedia Actu.fr:n mukaan Kivimäki otettiin kiinni kotihälytystehtävän yhteydessä. Artikkelin mukaan poliisi meni 3. helmikuuta asuntoon Courbevoien kuntaan Pariisin lähelle, kun nainen kertoi hänen ystävänsä riidelleen kumppaninsa kanssa. Nainen epäili kotiväkivaltaa.

Poliisi saapui asunnolle, jossa artikkelin mukaan ei ollut viitteitä epäillystä väkivallasta. Sen sijaan asunnossa ollut mies näytti poliisille romanialaisia henkilöllisyyspapereita, mutta poliisi tarkasti miehen tiedot. Kävikin ilmi, että mies oli Vastaamo-tietomurrosta epäilty suomalaismies.

Asianajaja: Kivimäki oli jo vuonna 2021 yhteydessä poliisiin

Kivimäen asianajaja Peter Jaari kertoi vangitsemisistunnon jälkeen, että Kivimäki kiistää epäillyt rikokset.

– Toivottavasti poliisillakin on lisänäyttöä, jotta rikokset saadaan selvitettyä perin pohjin. Sen verran hillintää, että vielä ei ole syyllistä löydetty. Pyydän myös kunnioituksella rikoksen uhreja kohtaan, että huomioitaisiin se, että tässä kohtaa puhutaan epäillyistä rikoksista, Jaari sanoi medialle.

Hän sanoi, että poliisi on tehnyt paljon työtä Vastaamon tutkinnassa.

– Toivottavasti ei vain niin, että on löydetty Kivimäki jostain liitännäisesti ja nostettu kädet pystyyn ja sanottu, että nyt löytyi syyllinen. En sano, että näin on, mutta muutama kysymysmerkki siihen syntyi.

Jaari sanoi tuoneensa istunnossa esille, että Kivimäki on vuonna 2021 hänen kauttaan ollut yhteydessä poliisiin. Kivimäellä oli tällöin ongelmia passin saamisessa, ja hän on ilmoittanut olevansa valmis puhumaan poliisin kanssa, jos sille on tarve, Jaari kertoi.

Jaarin mukaan vastaus oli tällöin, että poliisi on Kivimäkeen yhteydessä, jos häntä epäillään jostain. Vuonna 2021 ei hänen käsityksensä mukaan ollut tietoa, epäiltiinkö Kivimäkeä Vastaamon tietomurrosta jo silloin.

Jaari sanoi, että Kivimäen kuulustelut pyritään aloittamaan huomenna. Käräjäoikeus määräsi hänelle kovimmat mahdolliset yhteydenpitorajoitukset. Kivimäki saa olla yhteydessä ainoastaan asianajajaansa ja valvotusti vanhempiinsa.

Kiisti Twitterissä syyllistyneensä tietomurtoon

Kivimäki vangittiin Suomessa poissaolevana jo lokakuussa. Samoihin aikoihin hänet etsintäkuulutettiin, hänestä annettiin eurooppalainen pidätysmääräys ja hänet lisättiin Euroopan poliisiviranomaisen Europolin etsityimpien listalle. Tuolloin hän kiisti Twitterissä syyllistyneensä tietomurtoon.

– En ole osallistunut rikolliseen toimintaan sitten teinivuosieni, ja kadun niitä toimia syvästi, hän kirjoitti Twitterissä.

Vastaamoon kohdistui yhtiön itsensä mukaan tietomurto marraskuussa 2018 ja maaliskuussa 2019. Tutkinnanjohtaja Marko Leponen kommentoi aiemmin, että KRP:n mukaan vaikuttaa siltä, että epäilty olisi tehnyt niistä ensimmäisen.

Tietomurto tuli julkisuuteen vuonna 2020. Vastaamo kertoi lokakuussa 2020 joutuneensa kiristyksen kohteeksi. Asiakkaiden tietoja julkaistiin netissä, ja heiltä vaadittiin lunnaita tietojen levittämisen uhalla. Kivimäen epäillään julkaisseen asiakkaita koskevaa materiaalia Tor-verkossa ja osallistuneen sekä Vastaamon että asiakkaiden kiristämiseen.

Poliisin mukaan Vastaamon tietokannassa oli noin 33 000 ihmisen tiedot.

Tuomittu American Airlinesiin liittyvässä jutussa

Kivimäki on aiemmin tuomittu muun muassa American Airlines -lentoyhtiöön ja yhdysvaltalaisviranomaisiin kohdistuneista huijauksista. Hän soitteli perättömiä hätäpuheluita, joiden perusteella yhdysvaltalaispoliisilaitokset lähettivät erikoisjoukkoja ihmisten koteihin ja lentoyhtiö keskeytti lennon.

Helsingin hovioikeus katsoi Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden tavoin, että puheluissa oli kyse petoksista. Hovi sen sijaan lievensi tuomiota siten, että se katsoi tietomurron perusmuotoiseksi törkeän sijaan. Perusmuotoisen tietomurron syyteoikeus oli vanhentunut, ja näin syyte asiassa hylättiin. Miehen ehdollinen vankeusrangaistus aleni kymmeneksi kuukaudeksi ja päiväsakkojen määrä tippui sadasta 80:een.

Rikokset tapahtuivat vuonna 2014 Espoossa, ja mies oli ne tehdessään 16–17-vuotias.

STT kertoi marraskuussa, että Kivimäkeä epäillään tietomurrosta ja muista rikoksista myös Turussa. Tutkinnanjohtaja Kaarle Lönnroth sanoi tällöin, että epäiltyjen rikosten kohteena ei ole iso tai julkisuudessa ollut taho, vaan yksityishenkilö ja yritys. Lönnroth ei kommentoi tutkintaa tässä vaiheessa tarkemmin. Tiistaisessa vangitsemisistunnossa käsiteltiin myös Turun-tutkintaan liittyviä vaatimuksia.

STT on julkaissut Kivimäen nimen poikkeuksellisesti jo esitutkintavaiheessa, sillä hän on aiemmin syyllistynyt vastaaviin vakaviin rikoksiin. Vastaamon tietomurrolla on ollut laajaa yhteiskunnallista merkitystä.