Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vasemmistoliiton poliittinen asiantuntija poltti Putinin kuvan Venäjän suurlähetystön edustalla

Venäjän suurlähetystön edustalla Helsingissä poltettiin torstaina iltapäivällä Venäjän presidentin Vladimir Putinin kuva.

Kuvan poltti Henrik Jaakkola. Jaakkola on vasemmistoliiton poliittinen asiantuntija, mutta sanoo STT:lle tehneensä mielenilmauksen yksityishenkilönä.

Jaakkola myös tviittasi asiasta ja antoi sen samalla tiedoksi Helsingin poliisille. Tiedoksiannon hän teki, koska Helsingin poliisi ilmoitti keskiviikkona tutkivansa sunnuntaina tapahtunutta Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin kuvan polttamista kunnianloukkauksena.

– Mielestäni minkään poliittisen johtajan kuvan polttaminen ei ole lähtökohtaisesti mikään rikollinen asia, vaan kuuluu sananvapauden piiriin. Helsingin poliisin on hyvä olla tietoinen, että toinen vastaava teko on tehty, Jaakkola sanoo STT:lle.

Putinin kuvan polttamalla Jaakkola sanoo halunneensa osoittaa, mitä mieltä hän Putinista on.

– Haluan, että Venäjä vetäytyy Ukrainasta, ja haluaisin nähdä Putinin häipyvän vallankahvasta Venäjällä.

Jaakkola myöntää, että mikäli poliisi on johdonmukainen, sen pitäisi aloittaa tutkinta myös Putinin kuvan polttamisesta.

– Suomen kansalaisena ja demokratiaan ja sananvapauteen tottuneena en kuitenkaan voi kuvitella, että tällaista asiaa tutkittaisiin, puhumattakaan Erdoganista, joka on diktaattorina yhtä verenhimoinen yksinvaltias kuin Putin.

STT kysyi torstaina Helsingin poliisilta, onko se tietoinen Putinin kuvan polttamisesta Venäjän suurlähetystön edustalla ja aikooko poliisi tutkia asiaa. Poliisi sai tietää asiasta vasta STT:n soitettua. Helsingin poliisin yleisjohtaja, komisario Juha Haapalainen sanoi, että kuvan polttamisen aikaan paikalla ei ole ollut poliisipartiota eikä asiasta ole tullut ulkopuolista ilmoitusta.

– Poliisi menee normiproseduurin mukaan eli tarvittaessa asiaa selvitetään. Jos asiasta tulee ilmoitus niin selvitetään, onko rikosta tapahtunut.

Kunnianloukkaus on asianomistaj arikos

Erdoganin kuva poltettiin sunnuntaina Kurdistanin puolesta -toimintaryhmän järjestämässä mielenosoituksessa. Helsingin poliisilaitoksen hälytys- ja valvontayksikön johtajan, ylikomisario Heikki PorolanPorolan mukaan Erdoganin kuvan polttaminen tuli poliisin tietoon, kun lähistöllä ollut poliisipartio näki tapahtumat.

Porola sanoi keskiviikkona, että yksin kuvan polttaminen voi olla rikos.

– Kun siellä on jotain poltettu yleisellä paikalla, se herättää kiinnostusta, ja kun on todettu, että kuvassa on Turkin presidentti, on syytä epäillä, että kunnianloukkausrikos on tapahtunut, Porola sanoi keskiviikkona STT:lle.

Turun yliopiston rikosoikeuden apulaisprofessorin Tatu Hyttisen keskiviikkona kertoman mukaan kunnianloukkausta ei voida arvioida yksinään, vaan asiassa pitää ottaa huomioon sananvapausulottuvuus. Kynnys on Hyttisen mukaan todella korkea sille, että merkittävän poliittisen vallankäyttäjän kuvan polttaminen täyttäisi lopulta kunnianloukkauksen tunnusmerkistön Suomessa.

Lisäksi kunnianloukkaus on asianomistajarikos, eikä asia etene, jos väitetyn rikoksen kohde ei vaadi rangaistusta.

Hyttinen muistutti, että Suomessa toimitaan Suomen sananvapaussääntöjen pohjalta. Hyvin provokatiivisetkin viestit ovat usein sallittuja, vaikka ne aiheuttaisivat yleistä paheksuntaa.